Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.08.13. 03:32 emmausz

Idő

Hogy nyáron meleg van, az természetes.
Hogy a melegre a klímaváltozás ráerősít, az napjaink valósága.
Mi meg próbálkozunk védekezni ellene árnyékolókkal, rolókkal, redőnyökkel, napernyővel, és szükség esetén légkondicionálóval is. A kánikula idején délutánra általában felhőképződés indul, s hűsítő záporok, mostanában akár villámzivatarok is kialakulhatnak. Érdekes módon az én fejemben átalakult a jó idő és a rossz idő fogalma. Jó az idő, amíg el nem éri a harminc fokot vagy annál magasabb értéket. Rossz az idő, különösen a magas UV-koncentráció miatt, amikor árnyékban is hőség van. Jó az idő, amikor alacsonyabb a hőmérséklet harminc foknál, nem tűz a nap, vagy éppen jótékony felhők mögé bújik tarhonyaszárító csillagunk.
Nem írnék róla, ha a meteorológiai intézet nem úgy kommentálná a hőséget, hogy szép strandidő van: S felhőtlen időtöltést kívánok-kal búcsúzik az egyik meteorológus.
Tegnap hol borult, hol zuhogott, de ma egy komoly-gomolyfelhő sem mutatkozott az égbolton.
 Ami viszont kellemes, hogy éjszaka akár fázhatunk is, olyannyira hűvös már éjjel a levegő. Nem véletlenül szervezte a Regnum táborait mindig júliusra. Számoltak vele, hogy augusztusban már macerás a sátorozás. (A médiaközhely szerint a helyes szöveg: Végül az időjárásról… Lám, én meg azzal kezdtem.)
***
Boór Jánost ma helyezték örök nyugalomra. Kicsi a világ. P. Szabó F. kortársát és barátját korábban megismertem, mint Ferit.  A Zászlónk színeiben kerestük fel 1991-ben müncheni otthonában, amikor még ott élt családostul. A Mérleg c. digest mindenese volt.  Ennek szerkesztése volt az élete. A folyóiratba rendszeresen írt Szabó Feri, de lélektani szakkönyvek recenziói jelentek meg pótapám, HF tollából is meglehetősen gyakran.
Boór János hazaköltözése után tiszteletét tette a Távlatok szerkesztőségében, és örömmel mesélte, hogy elhagyta a kenyérfélék evését, viszont rendszeresen kerékpárra pattan. Megkarcsúsodott, és mint mondta, sokkal jobban érzi magát a bőrében. Nyolcvankilenc évet élt meg. Isten nyugosztalja!   
Odaát sok ismerős jezsuitával találkozhat, hiszen a hazatelepült szerzetesek közül sokan elhunytak már az idős korosztályból.
***
Tegnapi hír, újabb gimnáziumi osztálytársam hunyt el. Dr. Sebestyén András. Nyugodjék békében! 
***
Zene. Szilas Abonyi miséjéből a Sanctus tételt választottam. Olyan mennyei hangzások vannak benne, hogy odaát érzi magát az ember. A Benedictus a mennybe visz, és a hozsanna a magasságban zenéje ott is tart bennünket. Cseng-bong az éteri zene, miközben ostinato-szerűen és oldottan fölsejlik a háttérben a gregorián Dies irae dallamfoszlánya.
https://www.youtube.com/watch?v=YT2M0BeGNUg 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6616138162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása