Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.09.18. 04:09 emmausz

Csak a szeretet elég

Nem akartam többet idézni Limpár Imre könyvéből, mert ide idecitálhatnám a kötet jelentős részét. Hogy mégis megteszem, az az asszertív jogok felsorolása miatt van. Idézem a 247. o.-ról:
Az asszertivitás maximális érdekérvényesítést jelent maximális együttműködés mellett.
Ez nekem fából vaskarika. Ha maximálisan a saját érdekeimet nézem, mások érdekei óhatatlanul csorbulnak. Én húst fogok hússal enni, mert megtehetem. Megtehetem, bár tudom, hogy a világ népességének jelentős hányada nem teheti meg, noha szüksége volna rá? Én Európába akarok jönni, mert jogom van hozzá! Nem biztos. Kicsiben: Én a Rózsadombon akarok élni, mert jogom van hozzá. Ha mindenki ott akarna élni, garantáltan csak vigyázzállásban férnének el Budának eme szép részén. Most visszamegyek egy lappal, s sorolom az „asszertív jogokat”. 246. o.
1.   Jogod van ahhoz, hogy megállapítsad, mi fontos neked, és mi nem. (Lelkiismereti szabadság)
2.   Jogod van ahhoz, hogy hogy tisztelettel bánjanak veled.
(hol a kölcsönösség?)
3.   Jogod van ahhoz, hogy nemet mondjál anélkül, hogy bűntudatot éreznél.
(vagy igen, vagy nem)
4.   Jogod van ahhoz, hogy hibát kövess el – és vállald a következményeket.
(igen)
5.   Jogod van ahhoz, hogy meghallgassanak és komolyan vegyenek.
(kölcsönösség?)
6.   Jogod van ahhoz, hogy megváltoztasd a véleményedet.
(itt gyakori a kettős mérce)
7.   Jogod van ahhoz, hogy azt mondd: Nem tudom.
(Hol igaz, hol nem. Olykor színt kell vallani.)
8.   Jogod van ahhoz, hogy amiért fizetsz, azt meg is kapd.
(Ez felveti a „megveszlek kilóra”-szlogen hamisságát. Burkoltan benne van a kizsákmányolás szentesítése)
9.   Jogod van ahhoz, hogy ne képviseld az érdekeidet.
(ha jól értem, a teljes önkiüresítéshez)
10. Jogod van ahhoz, hogy megbetegedj.
(Ha nincs jogod, akkor is meg fogsz betegedni.)
11 .Jogod van ahhoz, hogy kérjed, amit szeretnél.
(persze)
12. Jogod van ahhoz, hogy információt kérj szakmabeliektől, beleértve az orvosokat is.
(Korunkban senki nem panaszkodhat információs ínségre. Inkább arra lehet panasza, hogy az információk eltelítik anélkül, hogy akarná [reklámok], s az ellentétes információk olykor kiütik egymást.)  
13. Jogod van ahhoz, hogy kifejezd saját érzésidet és véleményedet.
(Igen, bár nem minden való a nagy nyilvánosság elé, tehát olykor nem bölcs dolog élni egy ilyen joggal. Vö. diplomatikus megfogalmazások.)

Ha nem tévedek, a felsorolt 13. jog mellett nem áll egyetlen kötelesség se. Már pedig a jogok elválaszthatatlanok a kötelességektől. 
A keresztény fő parancs (szeretetparancs) nem jogok felsorolása. Ez nem zárja ki azt, hogy az emberi méltóság része a jogokkal való élés lehetősége is. De nem a jog áll a középpontban, hanem a szolgáló szeretet.
Ezzel szemben az asszertív egészen addig önös érdekei mellett cselekszik, ameddig be nem látja, hogy immár mások érdekei ellen tesz.
Nem akarom sokat ragozni a kétféle attitűdöt, pusztán annyit jegyzek meg, hogy aki a mennyországot kívánja elérni, az a tisztítóhelyre kerül, aki csak a tisztítóhelyet tűzi ki életcélul, könnyen ráfizethet.
Ergo nem elég csak hoci-nesze alapon alakoskodni, a mások szolgálatát kell célul tűzni. Csak az ad elég tartást, muníciót ahhoz, hogy jó színvonalon elviseljük egymást. Az asszertivitás szerintem kevés. Avagy elképzelhető-e az érdekérvényesítés az örökkévalóságban?   
Ugye, nem? Bár a vicc szerint Ceausescu megpróbálta. Felment a mennybe, és megrökönyödve megállt Isten trónja előtt, s méltatlankodva kérdezte: Ki vagy te, és miért ülsz az én helyemen?
***
Zene. Egy hirtelen ötlettől vezérelve most legyen Bárdos Lajos Zarándokének c. vegyeskarra írt kompozíciója.
https://www.youtube.com/watch?v=Vti2D9YMokc     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr316205202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása