Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.11.09. 03:35 emmausz

Értékek vagy érdekek, ez itt a kérdés

Pálos Antal idős jezsuita szívesen nézte a focimeccseket a tévé előtt üldögélve. Üldözések után, a börtönévek után, immár megrokkanva felüdülést talált ebben. Magam kevésbé éreztem az üldöztetést, nem is ültem börtönben, de idősödve szívesen utánzom az öreg pap szokását. Fogható vagy nyolc sportcsatorna, ebből legalább négy focimérkőzést közvetít, s elég gyakran elé ülök az aranylábú gyerekeket nézve. Tegnap azt hallottam, hogy egy menő csatár évi 20 millió eurót kért átigazolásáért cserébe. Ennyi pénz nincs is.
Tehát nézem a meccseket, s a lassított visszajátszásokat is. Egyre többet találkozom az ellenfelét fellökő focistával. Visszajátszáskor tetszik ki jobban, hogy a társát durván fellökő tag hamarabb földet fog, mint aki ellen a durvaság történt. Így próbálja meg félrevezetni a bírót. Sokszor méltatlankodva kritizálja is a bíró döntését, miközben tagadja bűnösségét. Többféleképpen vétkes. Gáncsa, mez-tépése, fellökése miatt, s a megtévesztő viselkedésével erre még rájátszik. Verbálisan is vétkes. Azt hazudja, hogy őt lökték fel. Nagy a tét, hatalmas pénzt érnek a nyert meccsek. Érdekből viselkednek a labdarúgók erkölcstelenül.
Amikor a gerjesztett politikai húzásokkal szembesülök, ugyanezt tapasztalom. Gátlástalan hazudozás folyik az érdekérvényesítés, a hatalom megszerzés, vagy megtartás érdekében. Ugyanúgy erkölcstelenségek ezek, mint a pályán látottak. Ugyanúgy a sértő félnek áll feljebb, s ugyanúgy az ártatlan felet kárhoztatja, nevezi vétkesnek maga helyett, s a csillagos eget is letagadná, csakhogy sikeres legyen ágálása. Mondanom se kell, hogy ugyanúgy visszataszító.
Mindkettő hátterében az áll, hogy ha nincs Isten, akkor én állok a helyébe, és saját szájízem, érdekeim szerint hozok döntéseket, az örök értékekkel olykor teljesen szembe menve. Bárki bírálni akar, tagadom az igazát, mert másképp döntöttem. Hogyne tenném, hiszen érdekeim így kívánják.
Hogy ez mennyire így van, huszonöt éves történetem igazolja. Annak idején a parlamentben dolgoztam, ahol valaki agitált, fizessek 50 000 ft-ot, s még négy más valakit is vegyek rá, s féléven belül kapok egy új VW Golfot. Kiszámoltam, hogy ebben a pilótajátékban a tizedik kör olyan széleskörű, hogy a világ népessége is kevés lenne fizetőnek. Mondom az ajánlattevőnek, aki így reagálta le: Béna vagy, Miklós, nekem lesz Golfom, te meg csak számolgassál.
Gyanítom, hogy nem lett Golfja, de nem is ez a lényeg. Érvelésemet azért utasította el, mert érdeke ellenére lett volna. Hát ez a baj az értékek relativizálásával – kicsiben és nagyban egyaránt.
***
Zene. Még egy Illés-szám:
https://www.youtube.com/watch?v=2BWzQ0oh244                    

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5216278564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása