Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.11.11. 23:57 emmausz

Gondolatszilánkok

- Olvasom. Ha senkinek sem kellek, akkor is írok. Mert nekem a munka élvezet.
Nekem is. Ezért magam is űzöm.
- Olvasom. Modugno nem pénzért és hiúságból, hanem a dal szeretetéért fáradozott, hogy maradandó, tartós élményt adjon. Megjegyzem: Ilyen volt a maga területein a soktehetségű Bud Spencer is. Pozitív példák ők.
Közben persze beugrik az Illés-szám szövege is: „Volt egyszer egy barátom, a legjobb dobos a világon. Mikor a dobját ütötte-verte, benne volt az egész lelke. … Mert dobolni szép és dobolni jó, felemelő és vigasztaló. Ha még egyszer megszületnék, akkor is csak dobos lennék.”
Hát ez az! Ki mit szeret, annak éljen.
 - Olvasom: „Fűzfapoéták feldobott nevekre kapásból versikét fabrikálnak…” No hiszen. Szegény Gyurkovics a Névikéjével… Lehet, hogy mégse akarok nevekre rímeket hányni?
- Bűvös betűsorozatok: A szoc. idők Aczél György irányította művelődéspolitika a három T-t alkalmazta az irodalmi művekre: Tiltott, tűrt, támogatott.
Az idős pap is alkalmazta, de egészen más összefüggésben. Így buzdította fiatalabb társát: Több telik tőled! 
- Ma szembe jött velem a ráció és a szív, mint velünk szerves egységben létező kettős valóság megfogalmazása. Az agy, az ész a tudás hordozója, a szív az érzelmeké. Persze ez épp olyan mesterséges elválasztás, mint a bibliai időkben meghatározottságai. Isten, aki belelát a vesékbe és az ember szívébe. Utóbbi, ha jól emlékszem, akkoriban a tudás, a gondolkozás szervének számított, a vese pedig az érzelmekének. A. de Saint-Exupéry szerint jól csak a szívével lát az ember.

Ki mit tulajdonít a különféle szerveknek.
De talán nem is annyira fontos, mert szimbólumok ezek. A lényeg talán az, hogy a tudás élethosszon át gyülemlik fel az emberben, mégpedig azé a kultúráé, amely körülvette. Akik átcsöppennek más kultúrákba, természetes, hogy az ottani lényeglátás is hat rájuk. Egy pszichológus emlegette, hogy a zseni is a másoktól tanult gondolatokkal él, s igen nagy zseni, ha gondolatainak néhány %-a a saját eredeti elképzelése. Nem így van ez érzelemvilágunkkal, amely mindnyájunknak a sajátja.
Végül megjegyzem, hogy talán nem tévedek, ha mindkettő terület részt vesz abban a folyamatban, abban az attitűdben, ahogyan a világra nézünk, ahogyan szemléljük.                  
***

Zene.
Modugnótól már hoztam korábban a pizzica, pizzica, pizzica bo c. számot. Legyen ma a Volare, cantare c. szintén az ő elővezetésében.
https://www.youtube.com/watch?v=t4IjJav7xbg

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4716282768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása