Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.12.22. 01:59 emmausz

Találtam

Kertész Imre: Minden nyelvnek, minden népnek, minden civilizációnak van egy domináns Én-je, amely a világot regisztrálja, uralja és ábrázolja is. Olyan alany ez az állandóan munkálkodó kollektív Én, amellyel egy nagy közösség – nemzet, nép, kultúra – több-kevesebb sikerrel, de általában véve azonosítani tudja magát.  Lám, milyen plasztikusan fogalmazza meg K. I. a nemzeti identitás mibenlétét, fontosságát. Ne veszítsük el soha.
***
Közeledünk az ünnephez
Olvasom, hogy dec. 21. Sztálin születésének a napja. Valahogy nem stimmel. Utánanéztem a Google-on. Valójában dec. 18-án született.
Közeledünk az ünnephez. Közeledünk a misztérium csendes és nyitott elfogadásához. Erre biztos jó az „ebzárlat”. Nagyobb a csend, kevesebb az ajándékok utáni hajkurászás. Végtére rá kell döbbennünk, hogy nincs nagyobb ajándék, mint ha egymásnak vagyunk ajándékai. Erre meg kell érni. Ferenc pápának a Szent József évet meghirdető levelében így fogalmaz: Szent „József boldogsága nem az önfeláldozás logikájában, hanem az önajándékozás logikájában rejlik. Sosem látunk ebben a férfiban frusztrációt, hanem csak bizalmat.” Nem játssza el a mártír szerepét, hanem ajándékává válik övéinek. Ez a legtöbb, amivel készülhetünk az ünnepre, amit tehetünk a Kisdedért. Nyitunk egymásra, nyitunk, s felfedezzük a többiek értékességét. Bízunk benne, hogy általunk is sikerül kapcsolataink embereinek megvalósítaniuk Isten róluk szövött tervét.
Ez felszabadító és örömteli.
***
Karácsonyra tőlem a baptista gyerekdalt kaphatják a gyerekek, az unokák. A többször elénekelt dal egyre gyorsuló módon adandó elő. Ezt szeretik a gyerekek. Ide csak a szövegét tudom tenni ismételten:
„Nincsen egyedül a szívem többé, glory alleluja           
velem van az ég Ura mindörökké,  glory alleluja
Jézus, hajnalcsillag, glory alleluja
Jézus, hajnalcsillag, glory alleluja
***
A Jupiter-Szaturnusz konstellációja most van topon. Mit sem látunk belőle. Hetek óta felhős az ég. Takarja a napot, takarja a betlehemi csillagra hajazó jelenséget.
Nem mutatja magát, s mi tudomásul vesszük, hogy ebből egy életre kimaradunk. A fiatalabbak még megérhetik a legközelebbi együtt állást, mi már nem. A kabaré embere jut eszembe, aki nem utazott sehová, hanem ezt hajtogatta: „Na és! Megnézzük videón.”
Bevallom, én már láttam egy francia fotón. Tényleg egymás fényét erősíti a két bolygó.
***
Zene. Dohnányi, Változatok egy gyermekdalra
https://www.youtube.com/watch?v=V9pPN6b7488                                        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4416354166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása