Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.01.02. 20:44 emmausz

A barátságról

Valami okból ma a barátság mint olyan került terítékre. Aki kifejtette nézeteit, elmondta, hogy mindig szeretett volna egy igai barátra szert tenni, de ez a vágya sose teljesült. Próbáltam meggondolni a hallottakat.
A barátság definíciója elég tág határok között mozog. Pl.: Szabad elhatározással megvalósított személyes kapcsolat. Alapja a kölcsönös rokonszenv és az arra épült értékelő szeretet, amely legtöbbször a nézetek és az értékelés azonosságában is megnyilvánul. Isten és az ember között is létrejön: A kiválasztottak egyúttal barátai Istennek. Jézus a barátjává tette az embert, megosztva vele a szeretetet, amelyet az Atyától hozott. Lényeges eleme: egymás jelenlétének és javának keresése, a kölcsönös jóakarat és a közelségből fakadó öröm – írja a Katolikus Lexikon. Alkalmas eszköz az elidegenedés ellen – teszem hozzá – és olyan érzelmekkel is átszőtt kapcsolat, amelyben a felek kölcsönösen tiszteletben tartják egymás véleményét, s egymás javát kívánják előmozdítani. A barátság többnyire azonos neműek között jön létre, tehát a szexuális vonzás kiesik értékrendjéből. Mégis hasonlít hozzá, mert ki nem mondott, meg nem erősített szövetség ez a felek között.
Nem először találkozom a barátságról szóló álláspontok ütközésével. Évtizedekkel ezelőtt baráti közösségünk egyik tagja szót kért és elmondta, hogy neki egyszer más majdnem volt egy barátja. Aki aztán megnősült és így odalett alakuló kapcsolatuk. Másik társunk felállt, körülnézett és kijelentette, hogy a jelenlévők neki mind a barátai. Mindnyájunkra barátként tekint. Én meghökkentem a két szélsőséges megfogalmazás hallatán, és megértettem, hogy a szó jelentéstartalma milyen széles skálán mozog.
Az orosz mese szerint az a barát, aki nem hagy cserben veszély esetén.
A közmondás így szól: „Ments meg, uram jó barátaimtól, ellenségeimmel majd csak elbánok magam is.” Kétségtelenül van ebben némi malícia, és óvatosság, no meg igazság is, mert egy másik  szentencia szerint huncut az ember, amíg meleg.
Ami a vegyes párosokat illeti, ugyan elképzelhető, hogy nincs bennük nemi vonzódás, de általában ki sem zárható. Hasonlatom szerint olyan egy férfi és nő között a barátság, mint a mágnesek közötti vonzás. Erő kell hozzá, hogy össze ne csapódjanak, és ez feszültségforrás.
Karinthy megfogalmazása hasonló: Ha bemegyek egy szobába, csak egy ember vagyok. De ha belép egy nő, akkor annyira válok férfivé, amennyire a nő nővé.
Igen. A viszony viselkedést vonz. Ez alól alig lehet kibújni, mert természetes (biokémia). Egyik akaratlanul is hódítani, másik imponálni akar.
***
Zene. Egy koloratúr szoprán. Mozart Varázsfuvola, az Éj királynője áriája.
https://www.youtube.com/watch?v=DXLXxXSLX2s

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3416369586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása