Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.01.10. 03:25 emmausz

Helyben járás

Elmúla 2020, elmúla a karácsony, elmúla az újév, de nem múla el a vírus. Így az óvatosság sem múla el belőlünk. Csak akkor megyünk közterületre, ha a szükség úgy kívánja. Tapasztalatból mondom, hogy a sebészeti maszk a mínuszos időszakokban megtelik kondenzvízzel (kondenzpárával), s gyanítom, hogy eltömődve hatásfoka megcsappan. Így hát továbbra is helyben járok, azaz a lakásban sétálok. Kb. mp-enként egyet lépek. A lakás folyosója huszonöt lépés. Egy óra alatt, kb. 73-szor járok fel-alá.  Eközben kb 3600 lépést teszek meg, ha nem járkálok tovább.  Elvitől kölcsönkértem (s kaptam) kétkötetes könyvét (Egy csepp emberség). Hitem szerint valamiért életük vezérlő igéit-igazságait próbálják mikrofonba mondani a megszólítottak. Pulpitusként használt polcon áll nyitva a könyv, és amikor odakanyarodom, egy-egy szereplő mondatait elolvasom. Még sokokuk hátra van. Jelenits István pl. Radnóti Verscímét idézi: Fogaid ne mossa panaszszó. Panaszkodós korunkban egyik kapaszkodónk lehet ez a négy szavas megfogalmazás.
***
Dr. Nádasi Alfonz OSB  Hadifogolynapló-ját olvastam el tegnap és ma. Az első gondolatom: miért olvasok ilyen vad dolgokról? (Tajmir pokla, Szolzsenyicin  Gulágról szóló kötete, stb.) A második: A győztes nemzetek mit olvasnak? Csupa hamis illúzióról, csupa sikerről? csupa a vélt igazságosság bizonygatásáról?
A bencés szerzetes szép nyelvezetben megírt története igaz, és elég szörnyű témájából adódóan. Bőven kitér hősökre és gyávákra, helytállókra és megalkuvókra, s arra, hogy többségében miféle tolvaj bandák uralkodtak a rabok felett. Így volt ez a SZÚ-ban, és így van ez a világban ma is sokhelyütt. Többek között ezt írja: „Ha valamit megmondtam nekik a hivatásom sugallatára, magánvéleményük mindig megegyezett az enyémmel, de a katonai „reglama” lehetetlenné tette, hogy érvényt szerezzenek az igazságnak.”
Ma is így van. Egyes politikusok négyszemközt helyeslik más diplomatáknak értékek mentén megfogalmazott véleményét, de a „political correct” mantrázásával szemben egy lépést sem mernek tenni. Ez a sunyi kettősség régóta torzítja a tisztánlátást (vö. pl. kettős mérce). 
Ugyancsak a szovjet állapotokról írva jegyzi meg Nádasdi: „Volt köztük [oroszok], aki alig tudott valamit a mi politikai helyzetünkről, mert a saját rádiójuk állandóan gúnyolódva beszélt rólunk.” Nesze neked „felszabadítónk” hősi neve, rádiója, amelyik a szövetséges (csatlós) államáról így kommunikál.
És ma?
A velünk szövetséges EU kormányon lévő politikusaink elleni kifakadásait az ellenségének se kívánom, nem azoknak, akikkel kart karba téve kellene együttműködniük. Persze nem úgy, hogy saját alkotmányukat fenekestül felfogatják idegen érdekek mentén.
Jobb, ha abbahagyom.
***
Zene. A tegnapi folytatása. Albérlet az emeleten. Szintén Dobos-S.Nagy szám. Amit lehet így is, úgy is értelmezni, vallani-imádkozni. https://www.youtube.com/watch?v=N3rTcDSBu-c

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9416379070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása