Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.02.25. 03:58 emmausz

Kölcsönvett gondolatok a Fügefám alól c. kötetből

A 470 oldalas kötetből már szemezgettem tegnap. Most befejezem az általam kiemelt részekben való tallózást.
- Egyházkritika: A hatalmon lévő pásztor fennhéjáz, mintha Isten ülne a vállán. De nem azért, hogy súgjon neki, hanem hogy tőle kérjen tanácsot… A szerepét játszó hatalmasságok gőgjét leplezi el. Nagyon nem szerette a megjátszást. Ceausescuról viccelték: Isten trónja előtt állva kérdezi: Ki vagy te, és miért ülsz a helyemen?
- A képmutatás ellen emeli fel a szavát. A jó katolikus csak akkor igazán az, ha az oltár előtt mondogatott „igen” igenjeit az utcákon és a családjában is megvalósítja. Krisztus tanítására hajaz. Mielőtt ajándékot viszel az oltárra, engesztelődj ki, békülj meg felebarátoddal, s csak azután közelíts az oltárhoz ajándékoddal.

- Indexveszély nem fenyeget, amivel a Szent István Társulat Üdvösségünk albumomat megbélyegezte – írja. Már érzékelhettük eddig is, hogy nem tesz béklyót tollat fogó kezére, nem fogja be pörös száját. Valójában nem tudom, hogy mi verte ki a biztosítékot a Sz. I. Társulatnál.
- A parancsolt csönd keservesebb a fizikai fájdalomnál. Mik ezek: „Ne felejtsd szavadat, még nem fejeztem be!!!” [Nos, arra várhatunk, hogy befejezze.] „Ha beszélsz, nem értem, hogy mit mondott a rádiószereplő.”
- Kezdj velem, amit akarsz, s amit rám mértél! Erőddel add, hogy kedved szerint meg is oldhassam – imádkozik helyesen az Istenben bízó. Akkor van súlya ennek a kijelentésnek, ha az ember nyugodt szívvel kijelenti a fentieket akkor is, ha sorsa rosszabbra fordul. Azaz megéli, hogy Isten sose hagyja el: sem bajában, sem javában.
- Ha az ember kihalna a Földről, a jelen-múlt-jövő is eltűnnék a mindenségből. Istennek csak jelene van. Nem szoktunk rá gondolni, pedig igaz. Inkább azt véssük a tudatunkba, hogy idő azért nincs, mert a múlt már nincs, a jövő még nincs, a jelen pedig kiterjedés nélküli pont, amely folyamatosan elmozog a jövő irányában. Időn kívül élnénk? Azt azért nem. Testünk van. Az anyag pedig a múltból a jövőbe tart.
- A tudás, az alkotás, a szívjóság az emberi méltóság három alappillére. Nem vitatkozom rajta. Fontosak.
- A művészetek nem fejlődnek, csak változnak. Vitatható. Az én tapasztalatom az, hogy a művészetek mindnyájan a konkréttól tartanak az absztrakt felé. Lásd, munkadal, népdal, opera. Lásd cakewalk, blues, freejazz. Lásd sárkunyhó, felhőkarcoló. Lásd gyerekvers, szabadvers. Stb.  
- A korhatár igaz, nem rajtunk múlik, a szüleink adagolták. Hatvan-hetven zsúfolva élménnyel, vígsággal, örömosztogatással elragadóbb, kívánatosabb, mint a kilencvenig kinyújtott vegetatív halódás. A tartalom fontosabb, mint az időtartam. Ezt már Karinthy is megüzente Bicsérdynek. [Ígérjen nekem tíz perc boldogságot, s ne száz év üres időtartamot.] Érzésem szerint akkor szokták mondogatni az emberek, amikor még jó egészségnek örvendenek. Utóbb megalkusznak a rész sikerekkel is, csak még élhessenek.
Több „igazság” is van a kötetben, de legyen itt ennyi elég.
***
Világostorozó - világos torozó
***
Egy igazi csemege: Világrádiók a földgömbön. Klikk, és megszólalnak a jelzett adók. Érdemes szörfölni a kb. ezer adó között. Megmutatja a különféle nyelvek, zenék gazdagságát.
http://radio.garden/visit/nuuk/p61CzVsL

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6916438574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása