Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.03.15. 02:47 emmausz

Láttam, hallottam

Vasárnap este két kiváló műsort fogadtam. Bősze Ádámét, aki a Bartók rádióban hosszan méltatta az általam is nagyra becsült egykori cimbalomművészt, Rácz Aladárt. A cigány muzsikus harmadik gyerekként cseperedett tizenhárom másik társacskája, testvére mellett. Tizenhat évesen az EMKÉben találja magát, ahol kitűnik virtuozitásával. Egy gazdag cigány ember magához hívatja, majd a lakásának felkeresésére kéri. Akkora összeget nyom a kezébe, hogy Aladár másnap kiutazik Párizsba. Ott fényes karriert csinál. S csak ekkor tanul meg kottát olvasni zenésztársai hatására. Egy antikvár kottákat kínál bagóért. Egy köbméternyi kottát vásárol. Úgy talicskázzák a lakására, ahol kezelésbe veszi az értékes zsákmányt. Talán itt érik meg benne, hogy a klasszikusokat átírja cimbalomra. Scarlatti szonátáit igen megkedveli.
Ahogy a szerkesztő ígéri, csupán a komolyzene iránti érdeklődésének kialakulásáig viszi az élettörténet elmesélését. Elég sok új epizódot ismertet a zenész életéből. Amit hiányoltam, az az, hogy nem halljuk Aladár bácsi senki mással össze nem hasonlítható akcentusában a bejátszásokat. Pedig nagyon élveztem karakteres megnyilvánulásait. „Így besélt: Amit én jáccsok, ast te nem írod le!”
Mindjárt a hangzó anyag mellett rátaláltam a Miklósa Erikával készült tévériport hirdetésére. Nosza, rácuppantam, és nem bántam meg.
Ő egy másik karakter.
Csupa szív, csupa energia koloratúrszoprán, aki életéből érdekes epizódokat elevenített fel. Érdekesek voltak azok a bejátszások, amelyekkel pályatársai nyilatkoztak róla. Erika tizenhét évesen került az operába. Így fordult elő, hogy amikor felvételire jelentkezett, a tanár ekképpen szólt hozzá: „Kislány, eltévesztette az ajtót. A gyermekfelvételi egy másik teremben van”. Karrierje töretlenül ívelt felfelé. Bejárta a világot, énekelte a NY-.i Metben az éj királynője szerepét. Sokat jár Erdélyben, és igen szereti az ottaniak társaságát.
Tele van örömmel ez az énekesnő. Többek között elmesélte, hogy életében többször megérezte, hogy ő Isten gyermeke. A vele készült interjút is azzal zárta, hogy debütálásának a 30. évfordulóját 17-én szerepléssel egybekötve ünnepli, s akkor újra érezni fogja, hogy Isten gyermeke.
***
Olvasom, hogy „Erdélyi Szalon Kiadó”. Ha apróhirdetésben és kis kezdőbetűvel írva találkoznék vele, mást jelentene nekem: Erdélyi szalon kiadó.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6816463094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása