Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.03.19. 11:53 emmausz

Búcsúzom Prokop P. Innen-onnan találomra c. kötetétől

Lehetne a cím az is, hogy miért szeretem a könyveit, hiszen nem igazán írói remekek.  De amit ír, az többnyire közérdeklődésre tarthat számot. Most próbálok rámutatni tévedéseire, humorára, társadalomkritikus megjegyzéseire, valláskritikájára, életszagú döntéseire, s nem utolsó sorban didaktikus megfogalmazásaira.
- A tizedik könyvem után zúzdával fenyeget elárusító boltom. Nyakán ásítanak eladatlanul, haszon nélkül köteteim. Ez a nyafogás sok író sajátja. Miért nem viszik könyveimet? Persze, mert az eladók valósággal eldugják őket. Lám, már rég elhunyt a szerző, és összevásároltam könyveit. Na? 
- Ne ismételgesd harmincszor ugyanazt! -  
ismétli immár vagy harmincadszor témáit a szerző.
-
Azt hiszi PP, hogy le van fordítva magyarra az erborista szó. Téved. Magyarul növénygyűjtő a szó jelentése, itt talán inkább füves embert jelent.

- Ha leméred a súlyod, jó a vérnyomásod, hiszed, hogy a napod elégedésedre kezdheted. … Helyesen táplálkozz! Eredj orvoshoz, gyógyíttasd a rákod! Hát hiszenA szokásos didaktikus fogalmazás.  
- Magadban tépelődés helyett keress hű barátot, válassz élvezetes munkát… a nálad nyomorultabbaknak siess oltalmára… Üld meg szőrén a lovat! Aki szeret, s megbékélésen fáradozik, a magáét is megleli –
ajánlja az író, festő, aki maga is remetemagányosságban élt.  
- Azt hiszi, hogy egérfogóval megfoghatja a besurranó patkányt.

- Azt hiszi, hogy az olimpiai bajnokok teljesítményeit tizedmásodpercnyi pontossággal mérik. Hát nem. Századmásodpercekben.
- Azt hiszi, hogy negyven év egy emberöltő. Hát nem. Csak 20- 25 év. Merthogy ezt írja: Negyven éve eszem a száműzetés keserű kenyerét… szinte egy emberöltő…
- A néhai kalocsai „eperfődi nagyprépost” így fogalmazott: Nem rossz nép ez, csak nem kell mindent észrevenni.
Van benne igazság. Az ember megszentülése ugyanis élethosszig tartó érési folyamat. Türelem.
- Öreg pap szégyenlős vallomása: azért nincs hatásunk, mert nem látszunk elég boldogoknak.
Prokop még megjegyzi: Szent Teréz ezer ördögtől kevésbé tartott, mint a szomorú apácától. Megér egy elmélkedést a téma.
- A hagyományos vallások elvesztik megszokott követeléseikkel az ez irányú érdeklődőket. Megcsontosodottan nem keresik megújulásukat. Kereteiket féltve elmozdulatlanodnak… belefojtjuk a szót azokba, kik eredetiségükkel ajánlkoznak.
Ez megint olyan téma, amely megér egy misét. Több lendület jobban segítené a jó megvalósulását a világban.   
- Ez még nekem is tetszik, dicsér a tárlatnyitás előtt egyik bigott besurranó látogatóm. Máris leszedem, hogy átfessem a vásznat, mert csak rossz lehet, ami az illető ízlésének megfelel. Ha idáig züllöttem, elveszett kontár vagyok.
Hatalmas önkritikus és humorral átszőtt megállapítás. A magam gyakorlatára vonatkoztatva: Ha egy ifjúsági lap cikkei nekem tetszenek, az öreg hiba, mert alkalmasint nem szólítják meg a fiatal olvasókat. Nem az ő nyelvükön mesélnek.   
- Kár, hogy a békés és türelmes tehenek nem tudják közölni véleményüket, hogy a mesterséges megtermékenyítés előtt vagy után érzik-e magukat jobban. A professzorok (Marx és egyebek) ötletei nem szükségképp teszik az embert megkérdezése nélkül boldogabbá.
Ez megint egy éles kritika. A megvalósult szocializmus egypárt rendszeri diktátumát bírálja keményen. (Ma meg a fideszt támadják a konzultációs levelek miatt. Bele kell szédülni.)

Végül ide írom, hogy ez a 13. kötet abban a sorban, amelyekkel megbombázta olvasóit.  

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8116470368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása