Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.03.25. 02:34 emmausz

Csak a humor el ne hagyjon!

Ferenc pápa többször felvetette, hogy humorral kell élnünk. Pl.: „Valamennyiünknek ezért a kegyért kell imádkoznunk: Uram, adj nekem humorérzéket! Találjátok ki, hogyan tudtok nevetni - elsősorban önmagatokon, de sok minden máson is.” Mivel ezzel nagyon is egyetértek, keresem a poénos történeteket. Ma ráakadtam egy kiadványra, mely alcíme szerint „viccek, adomák, bölcs mondások a zsidó folklórból”. Ezekben az otthon-búsulós időkben jól jöhet egy kis fellélegzés. A füzetből szemezgetek:
1. Blum halálos ellenségével, Lőwivel találkozik engesztelő napon az imaházban. Elhatározza, hogy kibékül vele. Nyújtja a kezét és így szól:
- Kedves Lőwi, kívánom neked ugyanazt, amit te kívánsz nekem!
- MÁR MEGINT KEZDED? – kérdi sértődötten Lőwi.
2. Hajótörés után két zsidó ül a mentőcsónakban. Megszólal az egyik:
- Hatalmas Isten, ha életben hagysz bennünket, vagyonom felét nemes célra adományozom.
…Semmi.
Másnap újra: - Hatalmas Isten, ha életben hagysz bennünket, vagyonom 2/3 részét nemes célra adományozom. …de nem történik újra semmi.
Harmadnap: Egek Ura! Ha segítségeddel ebből a slamasztikából kikerülünk…
Mire társa: - Állj! Hallgass el a ráajánlásokkal, látom a szárazföldet!
3. A misztikus zsidó büszkélkedik az ő rabbijával: - Az Isten maga beszél vele minden péntek este!
- Honnan tudod? - kétkedik a társa.
- Ő maga mondta.
- Talán hazudott.
- Mi jut eszedbe? Az Isten majd szóba állna egy hazuggal?!
4. Az asszony sírva keresi fel a rabbit: - Apámnál lakunk a férjemmel, s mindketten vernek.
A rabbi magához rendeli az apát: - A vején nem csodálkozom, durva faragatlan embernek ismerem, de ön békés ember! Miért üti szegény leányát?
- Rebelébn! – Csak azért teszem, hogy a vőmet büntessem: Ő üti a lányomat, én meg megverem az ő feleségét.
5. Két bóher vitázik. – Nem értem, miért nem járhat egy jámbor zsidó hajadonfővel? Hisz a Tórában egy szó se esik erről.
- Az igaz, hogy szó szerint nem áll benne, de a Tóra tele van közvetett utalásokkal. Ott áll pl.: „Jákob kivonult Beer-Sebából, és elutazott Haranba”. El tudod képzelni, hogy egy olyan jámbor zsidó, mint Jákob egy ilyen hosszú útra hajadonfővel indult el?
6. – Kohn, igaz az, hogy a hitünk szerint te renegát lettél?
- Igaz.
– Nem hiszel többé Istenben?
– Tudod mit, beszéljünk másról!
Másnap.
- Kohn, nem tudok megnyugodni. Mondd, hiszel még Istenben?
– Nem.
- Nu, ezt tegnap is mondhattad volna.
– Megőrültél? Szombaton?  
7. Az előkelő rabbinak volt egy iszákos testvére. A rabbi fölkereste testvérét, hogy megmagyarázza neki: a család hírnevének tartozik azzal, hogy többé nem iszik.
- Hát mit akarsz? - kérdezte a testvére. - Az én családom jobb, mint a tied.
A rabbi értetlenül nézett rá.
- Be tudom bizonyítani. Nekem van egy testvérem, aki a város nagyhírű rabbija, de neked csak olyan testvéred van, aki iszákos, semmirekellő alak.
Ajjaj. Mára legyen elég ennyi.

 

 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr416478566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása