Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.05.10. 10:34 emmausz

A maszkokról

Gyerekkori barátunk a maszkmestert maxmesternek gondolta. Tévedett.
A maszk, az álarc a fej bizonyos részeinek a takarására találtatott ki.
Hamarabb a kék színű sebészeti maszkkal ismerkedtem meg, amikor Barabás doktor beöltözve farkasszemet nézett velem. („Akkor még nem gondoltam volna”, hogy magam is igénybe fogom venni mindenféle sebészi képzettség nélkül.) Utóbb a piarista hírlevélben találkoztam egy árajánlattal: 1000 ft a hímzett piarista jelvénnyel ékesített fekete maszk. Nem akarok.
Korábban felfigyeltem ezekre a maszkékesítő jelképekre. Volt, aki céges szakban szólózott, mások a nemzeti trikolorba öltöztették maszkjukat, de nem hiányoznak a népi motívumok se a maszkokról vagy a címerünk, és se szeri se száma a házi készítésű maszkoknak. Egyszer már javasoltam, hogy gyűjtsék össze a különféle maszkokat, s mutassák be az orvostörténeti múzeumban állandó kiállításként. Több ezer félére taksálom megjelenési formájukat.
Van, aki feltolja a maszkját, ha szabadulni akar tőle, van, aki letolja, s vannak a félfülűek, akik az egyik fülükön lógatják átmenetileg a textilt. Megint külön kaszt, amelyik a rendészeti előírásokra tekintettel maszkírozza magát, ámde orrát szabadon hagyja, mondván, hogy nem kíván megfulladni. Ezek az emberek nem hordanának egyáltalán maszkot, ha nem tartanának a rendőrségi pénzbüntetéstől.         
A maszkviselésnek nemcsak hátrányai vannak, hanem előnyei is, és most elsősorban nem arra gondolok, hogy megszűrik a virnyákokat.
A férfiaknak nem feltétlenül szükséges frissen borotválkozniuk, hiszen a jó maszk a borosták jelentős részét eltakarja.
De ugyanennek örülhetnek azok, akiknek az arcára nőtt szemölcsük válik láthatatlanná a maszk jóvoltából, a szeplősök ugyanígy.  
A maszk mérsékelten visszafogja a hagymaszagot és egyéb kellemetlen szájszagokat, pl. ha történetesen a maszk gazdája elfelejtett volna reggel fogat mosni.
A maszk jóságosan elleplezi az ásítást, esetleg még a gúnyos mosolyt is.
S ha meggondolom, ha valamit nem akarsz érthetővé tenni, pl. egy kritikus megjegyzést, minden további nélkül elmoroghatod a maszkod alatt, anélkül hogy valaki is megértené mérgedben elejtett megjegyzésedet.   
Én nagyon nehezen tűröm a maszkot. Használat alkalmával előrántom a zsebemből. Magamra biggyesztem, úgy, ahogy sikerül. Nem foglalkozom azzal, hogy csak a gumihoz érjek, és aztán azonnal fertőtlenítsem is a kezemet. Néha kimosom. (NB: Már kétszeresen be vagyok oltva, s hihetőleg elhordtam lábon a koronavírusos influenzát.) 
Egyik használt maszkomra kiírtam a pandémiáról alkotott véleményemet:  „HÜLYE COVID-19”.

A múltkor kerestem a maszkomat, s beletelt tíz percbe, míg rájöttem, vezetéskor ajkam alá gyötörtem. Nem éreztem, hogy magamon viselem, ezért – teljesen hiába – másutt kerestem.
Végül csak megleltem, mint korábban a homlokomra tolt szemüveget.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3016527816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása