Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Meg nem értett: "Elég Krisztus szenvedésére gondolni, akinek igazán nem volt semmiféle vétke. Élete során folyamat... (2021.06.21. 15:43) Legyen vége már!
 • Meg nem értett: "Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" Rossz kérdésre nem lehet jó választ adni,mert a jó kérdés a... (2021.06.21. 11:40) Irgalmasság vasárnapján
 • Meg nem értett: "Helyi elem keletkezne? Szublimál?" Vagy csak kavitál.(szárazon,azt tán mégse) (2021.06.20. 22:51) Komód és jómód
 • Meg nem értett: Jók voltak! (2021.06.20. 22:35) Rendkívüli kiadás. Apák-napi poszt
 • Meg nem értett: "Azt mondhatom, hogy Isten tenyerén élünk." Ez azt jelentené,hogy van Isten,a tenyere és mi azon é... (2021.06.20. 22:32) Válságos idők

Utolsó kommentek

 • Meg nem értett: "Elég Krisztus szenvedésére gondolni, akinek igazán nem volt semmiféle vétke. Élete során folyamatosan jót tett az emberekkel." Minden jó cselekedet,nézőpont kérdése és feledékenységé. " "Jézus bem... (2021.06.21. 15:43) Legyen vége már!
 • Meg nem értett: "Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" Rossz kérdésre nem lehet jó választ adni,mert a jó kérdés az,hogyan keletkezett a tyúk? A kérdés picit olyan,mint :Isten tud e olyan nehéz követ teremteni,amit... (2021.06.21. 11:40) Irgalmasság vasárnapján
 • Meg nem értett: "Helyi elem keletkezne? Szublimál?" Vagy csak kavitál.(szárazon,azt tán mégse) (2021.06.20. 22:51) Komód és jómód
 • Meg nem értett: Jók voltak! (2021.06.20. 22:35) Rendkívüli kiadás. Apák-napi poszt
 • Meg nem értett: "Azt mondhatom, hogy Isten tenyerén élünk." Ez azt jelentené,hogy van Isten,a tenyere és mi azon élünk. Költői képnek szép,de nem a tenyerén,hanem Isten teremtéséBEN élünk. "Sorsunkra nézve legyen ... (2021.06.20. 22:32) Válságos idők
 • Utolsó 20

2021.06.06. 03:44 emmausz

Felgyorsuló zenék

Szokásom, hogy gyermekkori zenei emlékeim után kutatok. Így találtam rá nagyon régen a Gyermekszimfóniára, amit a diákkoromban zenekarban játszottunk, s amit Haydn-szimfóniának mutatott a kottánk, s amelynek valójában Leopold Mozart a szerzője. Véletlen folytán jöttem rá a dologra. Vettem egy L. Mozart lemezt, rácsodálkozva arra, hogy, ő is írt egy gyerekszimfóniát. Ám nem ez történt. Egy és ugyanaz a muzsika, csakhogy szerzőségét illetően megoszlanak a vélemények.
Másik kedvelt találkozásom Händel Messiása, amelynek nyitótételét (Grave) és Pifa-tételét egykor játszottuk, s mindmáig igen szívesen hallgatom meg őket.
Adós maradtam tegnapig Haydn egyik zongorakoncertjével. Mi kísértünk anno egy fiatal virtuóz zongoristát. A zongoraverseny dallamára emlékeztem, a beazonosításhoz szükséges adatokra nem. Tegnap előkaptam a Brockhaus Zenei lexikont, és elolvastam mindazt, amit Haydnról ír. J. Haydn igen termékeny szerző. Munkáit A. v. Hoboken lajstromozta. Így jutottam el a zongora-koncertekhez, amelyek a Hob. XVIII. szám alatt találhatók. A youtube-on rákerestem ezekre, s találtam is. Az egykor általunk kísért koncert, a 4. számú, G-dúrban írt darab. Annak is az utolsó Presto-tétele. A meglepetésem akkor vált teljessé, amikor az igen gyors előadású darab dallamát azonosítottam. Gyorsnak tűnt a mi interpretálásunkban is, de nem ennyire. Csaknem kétszeres tempóban játszotta a művész ahhoz képest, ahogyan egykor mi.
Jártam már hasonló módon máskor is.
Ugyancsak Haydn-darabot játszott I- húgom, egy szonátát. Évtizedek teltek el, mígnem egy CD-n meghallottam ugyanezt a darabot egy pianista előadásában, aki „aprította a zongorát”.         
Egy alkalommal meg egy Scarlatti-zenéket tartalmazó CD-t vettem. Annak egyik szonátáját fiunk játszotta annak idején. A lemezen hasonlóképpen kb. feleannyi ideig tart a szonáta lejátszási ideje, mint kisdiák fiunk előadásában.
Még egy ilyen meglepetést rögzíthetek. Bartók Gyermekeknek írt sorozatából a tanulók legtöbben játsszák a Kanásztáncot. Tőlük már ismertem. Ám amikor Ránki Dezső előadásában hallgattam, az is legalább kétszeres tempóban lüktetett az általam ismerthez képest.
Ezek a nagy tempóban előadott művek szinte újjá születnek a ritmusváltás folyományaként.
Egyes vélemények szerint L. van Beethoven tempóelőírásai elhibázottaknak bizonyultak. A jeles szerző tévesen használta a metronómot. A tologatható súlynak nem a tetejénél levő értéket olvasta le a skáláról, hanem az alján levőt. Ezzel akaratlanul felgyorsította saját műveinek lejátszási idejét.
Hogy mik vannak!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9816583272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása