Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.08.02. 07:12 emmausz

Két percnyi Mikszáth

Mikszáth Kálmán irodalmárokról való megemlékezéseit olvasom. Köztük a Gyulai Pálról írtakat.
Mikszáth szerint Gy. P. „a hangulat költője. Igazabban egy mélyen, gyöngéden érző szív benyomását teszi, de érzelmeit nem tudja élvezhető színekkel és vonásokkal kifejezni, gondolatai nem eredetiek, nem üdék, nem is kifejezők, sőt néha nincsenek is gondolatai, s az ember nem találja meg azt a bizonyos magot, amelynek a kedvéért minden verset elolvasott Deák Ferenc…
Gyulai az ötvenes évekbeli „patakocska” költészetnek a képviselője. Azok az ócska képek, sablonok, a terebélyes tölgy, a zúgó csermely, borongó fellegek, a bájos »hallga«, a zengő zefír, mind elmúltak. Ma már, ha valakinek valami mondandója van, ugyancsak találja el a ruhát, amibe öltözteti, de hátha még mondanivalója sincs? Mit ér, ha többnyire olyat érez, amit nem érdemes az emberiségnek tudtul adni... Melegség is kevés van Gyulai Pálban. S ami van is, az se a saját melege...” stb, stb. (1893)
Mikszáth következő szemelvényének a címe: Gyulai Pál nyolcvan éves.
Nem másolom ide a cikket, elég legyen egy mondatát citálni: „…a fején borostyán van; az védi; nemcsak nagy kritikus, de a legjelesebb élő költőnk is.” A cikket 1906-ban jegyzi.
Na, hát ezekre varrjon valaki gombot.   

Persze a nagy palóc nincs megállapításainak ellentétes kicsengésével egyedül. A szerkesztőségünkben is előfordult, hogy a cenzori munkát végző munkatárs lerántott egy cikket, ami így nem is jelent meg. Telt-múlt az idő, s amikor újra megkísérelte a főszerkesztő a cikket megjelentetni, a cenzori vélemény immár teljesen pozitív kicsengésű volt. A cenzor is ember, aki ugyanúgy nem mentes a hangulatváltásoktól, mint más földi halandók.
***
Még ide írom Mikszáth egyik miniatúráját. Különösképpen is ezekért a finom részletekért olvasom szívesen az egyébként is jó humorú, jó tollú írót. „Gyulainak két nagy ember van a szeme előtt. Az elbűvölő tollú író [Jókai], kit tenyerén hordoz az ország… A másik alak lánglelkű hadvezér [Görgey], akit hiba híján elítél, elkárhoztat, mert fönséges volt a harc kezdete, folytatása, de a vég nem méltó ahhoz. S a vég éppen az ő kezébe esett, mint ahogy rendesen a legerősebb fog marad meg utolsónak, és annak kell aztán mindent megrágnia a harminckettő helyett.” Remek és láttató kép. 
Diákkorom irodalmi szöveggyűjteménye (Sz.Gy.) hasonló láttató mondatot hozott tőle:
„Kilátni meg belátni.[nyitva az ajtó] Pszt. A pénzügyminiszter reggelizik.”   
***
Kora reggel az erkélyen - e
gy felhő lehagyja a kondenzcsíkot.
Egy verébnek látszó elkésett denevér, vagy egy denevérként csapongó veréb tempózik át a légtéren.
A magasan szálló repülő fényesen fehér, a reptérről elstartoló még sötét színű.
Egy sötét színű repülő eltűnik a nyárfa takarásában s többé nem jön elő. Elkanyarodott? Lezuhant?
Három verébfióka kötelékrepülést hajt végre. Még gyakorolniuk kell.
Ezek a mai vonatok halkabban járnak, vagy az én fülem állapota változott?
Ma négy galamb tartott felénk. Vadkacsák nem.
Ha nem tudnám, hogy Aquincumban üldögélek, hihetném, hogy valamilyen egzotikus tájat bámulok.
Tegnap kb. ötször kezdett el esni az eső, olykor villámlással-mennydörgéssel vegyest. A front búcsúja.         
  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9216646472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása