Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.08.23. 02:41 emmausz

Élni életveszélyes

Jó harminc élve lakunk itt, jó körülmények között, szép természetközeli miliőben, az első emeleten, amely mivel rézsűre épült a ház, a déli traktusán igazából második emeletnek a magassága. Alul a lakásunk alatt magasföldszint, alatta garázs szint van. Erkélyünk alatt kb. hatméternyi mélységben grünbeton van terítve. Ide esne le, aki leszédülne az erkélyről. Persze az magától nem megy, mert elég magas mellvédje van. Viszont egy szilaj, meggondolatlan gyerek – ki tudja – utána ugorhat a kirepülő labdának, lufinak stb. Ez sose volt így, de mindvégig kísértett a lehetősége. Kokettáltunk azzal, hogy unokáink védelmében dróthálót feszítünk az erkély famellvédje fölé. De sose tettük. A kilátást torzította volna, s magunk börtönben éreztük volna magunkat miatta. Így, mivel legidősebb unokánk 24 éves, a legkisebb pedig nincs egyéves se, folyamatosan őrköd(t)ünk felettük jelenlétünkkel, nehogy baj érje őket.
Fürdőzéskor még fokozottabban fennáll a veszély. Ez igaz a balatoni fürdőzéskor, igaz a strandok használatakor, és igaz a kisebb, felfújható kerti medencék esetében is. A felügyelő felnőtt, pl. nagyszülő nem lehet eléggé figyelmes. Egyik gyerek elcsatangolna, a másik pancsolna, egyik a part mentén tücskörészik, a másik nem tud ellenállni a víz vonzásának. Egyik szépen labdázik a vízben, a másik állandóan alámerülne a felkavart iszaptól teljesen átlátszatlan közegben. A nagyszülő pedig érzi, hogy haja egyre őszebb lesz. Úgy érzi magát, mint a kezdő sofőr, aki szeretné, ha tíz szeme volna, de az oktatója szerint az is kevés néhány forgalmi szituációban.
***
Élni életveszélyes a pandémia miatt is.
Alapból az a szlogen járja, hogy oltassuk be magunkat.
Elég sok hívet vonzott az ellenvélemény is: Aki beoltatja magát, kísérleti nyúl, aki keserves kínok között fog elpusztulni záros határidőn belül.  
Ma ennek az ellenvéleménynek az ellenvéleményével találtam szembe magamat. Akik nem oltatták be magukat, azzal kell számolniuk, hogy ők a kísérleti alanyok, hiszen az esetleges fertőzésnek és – akár súlyos kimenetelű – következményeinek jól megfigyelhető sokaságát képezik.
Óhatatlanul az a circulus vitiosus jut eszembe, amely a Ludasban jelent meg a múlt században. A képes vicc első képén egy tiszt pálcával bök a falra feltett ábrákra s magyaráz: Rakéta. – Rakétaelhárító rakéta. – Rakétaelhárító rakétát elhárító rakéta. – Rakétaelhárító rakétát elhárító rakétát elhárító rakéta. A következő képen két tagbaszakadt muki jelenik meg kényszerzubbonnyal a kezében, s elviszi a tisztet.    
Élni életveszélyes.
***
Tegnap írtam a mnemotechnikai szörnyszavakról, amelyek viszont összegyűjtik az egy fogalomkörbe tartozó részeket. Emlékeztetőül: aimoszanföv, bétetjú.
Most megtetézem még néhánnyal: A Szovjetunió tagköztársaságait fogja csokorba. A bűvös szó:
AZÖRKATÜKIÜZTABOR
Nevezetesen: Azerbajdzsán, Örményország, Kazahsztán, Türkménia, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Tadzsikisztán, Belorusszia, Oroszország. Érdekes hogy csak kilencet, pedig tizenöt volt. Amik kimaradtak: Észt, Grúz, Lett, Litván, Moldova, Ukrán szszk.-k. Mondjuk: GÉMULL.
A keresztes dúrok sorrendjét mutatja 0-tól 7 keresztig emelkedő sorrendben ez a mondat:
Cérna Géza Diót Árul, Ezért Helypénzt FISZet CISZ.
A német variáns G-ről indít: Geh Du Alter Esel, Hole Fische! (Ugye: Eredj, te vén szamár, hozzál halat!)    
A Bés dúrok sorrendje: Feri Bőven Eszik, Asztal Deszkán Gesztenyét.
Érdemes lenne a hasonló céllal készült műszavak egy helyre hordása, hogy aki valamelyiket meg akarja jegyezni-tanulni, megtehesse.
***
Nyár vége ősz közeli idő van. Éjszaka újra ciripelnek a tücskök.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4516667570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása