Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.11.16. 11:40 emmausz

Ami most van, volt már régen is

Naspolya. Pcsabáról. Dércsípte, tehát érett. Gyümölcsönként öt mag benne. Egész naspolya bokorsort lehetne belőlük telepíteni. Első keresményem egy zacskó naspolya. Még nem jártam iskolába, de azt tudtam, hogy az öregeknek segíteni kell. Egy botorkáló nénitől megkérdeztem, hogy cipeljem-e a bevásárló szatyrát. Ő ráállt. Talán a Tétényi útra vittem neki, de lehet, hogy csak a Mohai útra. Ő aztán a kezembe nyomta a naspolyás zacsit. Otthon megmutatták, hogy hogyan kell megenni. Ettem, bár nem különösebben volt ínyemre. 
***
Azt mondod, hogy látsz? A színeket is, vagy csak feketén fehéren? Az Igazságot is, vagy csak a saját igazadat? A részeket, vagy az egészet is?   Laci atya. Válaszolhatnám, hogy az igazat felőlem nézve. De más másfelől közelít az igazságra. Nem birizgálhatok mást, hogy fogadja el az én igazamat. Más se birizgálhat, hogy fogadjam el az ő igazát. Lehet így is, lehet úgy is. Nemcsak a másik különbözik tőlem, hanem én is különbözöm tőle. A különbség elviselése az emberi méltóság alapja. Az már csak plusz jó, ha valaki örül a sokféleségnek, és nem akarja a maga képére formálni a többieket.
***
Állítás: Nincs új a nap alatt. Ami van, már volt régen is - hirdeti a prédikátor.
Bizonyítás: Részletek a Makkabeusok első könyve első fejezetéből. 
Nagy Sándor kivonult először Hellászon uralkodott királyként. …majd előrenyomult, és sok néptől szedett adót. Utódai a trónon sok gondot okoztak. Pogány szokásokat vezettek be. Pogány szokás szerint testgyakorló iskolát létesítettek Jeruzsálemben… Ma is hallatlan üzlet az élsport. Bajnokságok, Olimpia VB-k.
- Amikor Antiochusz megszilárdította a birodalmat, Jeruzsálemben behatolt a szentélybe… Elrabolta az aranyat, ezüstöt, valamint a drága fölszereléseket; elhurcolta a rejtett kincseket, amikre rátalált. Mindent összeszedett, és visszatért országába... Később a várost kifosztotta, felgyújtotta, lerombolta a házakat és a várost körülvevő falakat. Az asszonyokat és a gyerekeket fogságba hurcolták, a nyájakat meg lefoglalták. Margaret Thacher megmondta: A kommunistákkal az a baj, hogy időről időre kifogynak a mások pénzéből. Akkor is a javunkat akarják, ha mi nem adjuk.
- Jeruzsálem lakói elmenekültek miattuk, így idegen népnek lett lakóhelye. Saját ivadékainak idegenné vált, gyermekeinek el kellett hagyniuk. Ma is sokan elhagyják szülőföldjüket.
- A király rendeletet bocsátott ki egész birodalmában: mindnyájan alkossanak egy népet, és hagyjanak fel szokásaikkal. Ma is komoly erők feszülnek a nemzetek szuverenitásának felszámolása céljából a tagországokkal szemben.
- A király írásos utasításokat küldött Jeruzsálembe megbízottjaival és Júda városaiba, hogy alkalmazkodjanak az idegen szokásokhoz, szentségtelenítsék meg a szentélyt és a szent dolgokat. Ugyanakkor emeljenek oltárokat, templomokat és kápolnákat a bálványoknak.
Ma is arról szól a propaganda, hogy áldozzunk a mammonnak, fogyasszunk és fogyasszunk, és ne foglalkozzunk egyébbel.
- Fiaikat szennyezzék be mindenféle tisztátalan és szörnyű dologgal. Akkor még nem nevezték melegbüszkeségnek, LMBTQ aktivistáknak a gender őrültjeit. De hasonlók voltak.  
- Felejtsék el a törvényt és tekintsék érvénytelennek a parancsokat. A hagyományok felrúgóit ma anarchistáknak hívják.
- Izrael fiai közül sokan állhatatosak maradtak, és kitartottak amellett az elhatározásuk mellett, hogy inkább meghalnak, semmint … megszegjék a szent szövetséget. Így vállalták a halált. A vallásüldözés ma talán még fékeveszetteben folyik a világban, mint annak idején.
Ami most van, volt már régen is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2316756722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása