Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.11.18. 14:40 emmausz

Lehulló levelek és kihulló nevek

Évek óta kísérletezem azzal, hogy egy szélrohamot munka közben lefotózzak, amikor „hull az elsárgult levél”. Valamelyes szél most is fúj, valamennyi levelet lever a fákról, de nem tömeges az avarképzés, és ha az volna is, éles fotót a hulló levelekről bajos készíteni, mert bemozognak, mert a gép nem rájuk fókuszál. Azért persze nem lehetetlen, de eddig nekem nem volt igazán szerencsém hozzá – néhány véletlen kivételtől eltekintve. Persze az emberben nem is annyira állóképként jelenik meg a levélhullás, mint inkább a maga eleven mozgásában, színes forgatagában. Vagy – és ez tán még gyakoribb – belső hallás révén Máté Péter előadásában, aki lemezre énekelte szép slágerét. Legalább ilyen emlékezetes még a Les Feuilles Mortes (Hulló levelek) c. sanzon Yves Montand előadásában. A szerzemény egyébként nem francia: Kozma József neve fémjelzi.
Elmélázom azon, hogy a fotózás mennyire szűkebb kifejezési lehetőségekkel bír, mint a videó. Világunk vibráló. (Gyerünk, gyerünk, gyerünk, mert gyors az élet.) Igaz, hogy egy fotót megnézni hamarabb megy, mint egy klipet, egy videót, de lényegesen kevesebbet is tud, ezért talán egyre kevesebbeket érdekel.
Mindegy.
Ma megpróbáltam a levélhullást elkapni. De jószerével csak a csupasz ágak meredezését mutatják a képek, itt-ott egy levél is megjelenik (nem véletlenül – életlenül), s ki hiszi el nekem, hogy nem a mögöttes fához tartozik, hanem éppen a levegőben pilinckázik lefelé.
***
Mint tudjuk, először a nevek esnek ki tudatunkból. Ez így van (noha most már más is kiesik olykor). A nemrég elhunyt regnumi papról (Hajnal György) emlékezett meg a közösség. Nekem egy nevezetesebb emlékem tapad személyéhez. Egyszer néhányunknak felolvasott a Vigiliából egy érdekes francia pásztorjátékot. Mivel eddig a szerzője neve nem ugrott be, nem tudtam rákeresni. Tegnap aztán világosság gyúlt fejemben, és ráakadtam a keresett műre. André Obey Éjféli harangszó (egy francia pásztorjáték) a címe ennek a darabnak, amely a Vigilia 1960/8. számában olvasható, s amely utolérhető a lap archívumában. Tetszett akkor is, tetszik ma is. A klasszikus szépségű művek nem vesztenek frissességükből. Ilyen ez a színdarab-féle is.   

  

  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3616758872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása