Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.12.15. 15:33 emmausz

Megjelent

Igen, megjelent A bravúr kötelező címen a bp-i Piarista Gimnázium 1950 és 1991 közötti diákjainak emlékkönyve.
46 egykori diák egy-egy írása sorjázik benne a legkülönfélébb témákról. Én Prohászka és a Regnum kapcsolatáról írtam korabeli forrásanyagokból szemezgetve.
Vannak benne olyan szak-szaktudományos írások, amelyek elfütyülnek a fejem fölött.
Örömmel lapozgattam a kötet végére, ahol a szerzők életrajza szerepel: Kicsit meglepett, hogy ki-mindenki járt a piaristákhoz. Nem mindenkiről tudtam, hogy valaha piarista diák volt.
Nekem a legkedvesebb önéletírás Balás Béláé, aki regnumi neveltetésű volt, s pap, majd püspök lett. De ide járt Erdő Péter, Pákozdi István, Fábri Kornél, Bittsányszky János, Golda János, Jelenits István, Pomogáts Béla, Surján László, hogy csak néhány ismertebb nevet emeljek ki.
Ide járt kívülük még sok más ember is. Így pl. Felsővályi Ákos, aki a jelen kötetet szerkesztette, és aki életrajzában megemlíti, hogy „legfőbb munkájának a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárának létrehozását tekinti (www. ppek.hu), melyen több mint húsz éve dolgozik, hogy a katolikus irodalmat elektronikus formában közkinccsé tegye”.
Kapcsolatunk ennek a munkának a révén teljesedett ki, hiszen annak idején a jezsuita szerkesztőségben rendelkezésre álló digitalizált anyagokat szívesen ajánlottam figyelmébe, küldtem meg neki.
Érdekes volt szembesülni azzal, hogy kinek ki volt az osztályfőnöke. Szívesen nézegettem a korabeli fotók másolatát az ismerős arcokról.
A kötet egyfajta antológia, sokféle írással, melyben kedvemre lapozgathatok, mivel igen terjedelmes (380 nagyalakú lap).
Még megjegyzem, hogy 11 unokánkból 3 megismerte a piarista oktatást. Ketten jelenleg is piarista diákok.   
***
Egy régi kabarétréfa mocorog most bennem karácsony közeledtén. Arról szólt, hogy a különféle töltelékű bejglik nem fogytak el az ünnep során. „Elmúla a karácsony, de nem múla el a bájgli.” Elmúla az újév, majd a vízkereszt, de nem múla el a bájgli.
Most sanyarúbb a helyzet. Elmúla a 2019-es karácsony, és felütötte a fejét a pandémia.
Elmúla az 2020-as év, de nem múla el a covid. S most úgy látszik, elmúla a 2021-es karácsony is, de még mindig nem múla el a covid-járvány. Kísért az omikron variáns, mint egy lehetséges újabb hullám elindítója. Egyelőre nem látszik, hogy lesz-e – és melyik hullámmal lesz – vége ennek az átoknak, amely az egész világot sújtja, és amelynek a szövődményei emberfüggően és kiszámíthatatlan mértékben rombolnak mindenkit.
Nem köszönöm meg a kifejlesztőinek.       
***
Hogy mégse ilyen komor képpel zárja mai posztomat, ide teszem a dec. 21-i olvasmány részletét, amely az Énekek énekéből való. Abban pedig ez áll többek között:
„Nézzétek, már itt áll házunk falánál,
benéz az ablakon, nézelődik a rácson át.” (Én 2,9b)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr10016784492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása