Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.02. 09:56 emmausz

Goldziher Ignác Napló c. könyvéből

Nem fogom pontos életrajzát adni a szerzőnek.
1850-ben született. Székesfehérváron tanult és érettségizett a cisztercitáknál.  Folyamatosan képezi magát, poliglott, orientalista tudóssá lesz. Ha jól értettem leírását: szabadkőműves. Sok nyelven beszél.
Ideidézek a naplójából néhány érdekes részt.

- Megjegyzi, hogy a világháború (1. vh) kitörését „a barbárság fellegvára, a cári birodalom okozta. Töröltessék el a neve” – teszi hozzá még keserűen.
Ez kicsit új nekem. Nem is igazán értem. Gavrilo Principet a cár atyuska hergelte volna fel?    
- Fia menyasszonyáról elragadó sorokat vet papírra. Hasonlót még nem olvastam: „Freudenberg Mariska elragadó, minden erénnyel ékes lény, menyem lőn. ..Lelkem telve e lénnyel, ki most leányom lőn… még ennél is több: jó és hűséges, nemes gondolkodású, távol áll tőle minden alacsonyrendűség, és közel hozzá minden, ami nemes és maradandó. Ő a mindenünk. Mi is kaptunk valamit, amit oly keservesen nélkülöztünk: rokonokat. … Mióta naponta Mariska lélekfényes szemébe nézek, megnőtt szellemi erőm. … Hány ember dicsekedhetik olyan mennyel, aki ily erényekkel rendelkezik? Fiunk boldogságban úszik. Bizony, aligha szolgált rá bárki nála jobban, hogy a Gondviselés jóságának ilyen ajándékával ilyen társsal gyarapodjék. Isten boldogítsa őket egymás iránti szerelmük által!”
Majd utóbb: Mariska 28 éves korában a spanyolnátha áldozata lett!
- G. I., bár izraelita, leginkább az iszlámhoz vonzódott. Híres orientalista lett, külföldön nagy sikereket tud magáénak, itthon kudarcok érik. A kereszténységről nincs jó véleménye: „…a háborús időkben aggodalmaim vannak a világméretű, általános öldöklés miatt, amely a kereszténység igazi csődjét jelenti. Mit teremtett ez a rendszer, 19 évszázados világhódításával? Dogmákat és máglyákat.”
Igen sarkos megállapítás ez, hiszen a kereszténység igen sok jót is tett. Ispotályok iskolák, a szerzetesrendek szent életű emberei által. G.I. nem ismerheti, hogy a II. vh. még sokkal borzalmasabb volt, s a mostani ukrán orosz összecsapás is kegyetlen.
Mondhatná utóbbiról, hogy ezt tanulta a két szláv nép az iskolában hittanórán? De nem erről van szó. Minél erősebb a fény, annál erősebb az árnyék is.
Minden háború háttere homályos.
Nem igazán a vallások képviselői a békétlenség terjesztői.
Keresd mindig a deep state-et az események mögött.
- Amit nagyon is megértek, hogy megélt zsidó vallása és a Szent Jobb-körmeneten való részvétele meglehetősen összeférhetetlen valóságelemek. Díszmagyarba öltözötten kócsagtollas kalapban, hintón végigkocsizni a Dob utcán, merthogy ekkor dékánként kötelessége volt, meglehetősen bizarr. Ma a tapintatosság jegyében ilyesmi már nem fordulhat elő. G. I. is próbált – sokszor eredményesen – kitérni e parádék elől.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6617821705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása