Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.06. 14:31 emmausz

A szakorvosnál

26 éve annak, hogy magas vérnyomást észlelt a háziorvos, és elkezdte a tenzióm beállítását.  
Azt kérte, hogy vegyek egy mérőt, hogy kontroll alatt tartsuk az értéket. Vettem. Mindjárt kipróbáltam az üzletben. 234-es értéket mutatott!
Kaptam hát csökkentőtablettákat.
Szedtem is szorgalmasan.
Házi orvosunkhoz negyedévente be kellett jelentkezni további pirulákért. Ilyenkor megmérte, és magasnak találta általában az értéket. Egy darabig emelte a szerek számát, mg-ját. Aztán beállt a szedhető tabletták maximuma. Mivel a mérés általában nem tetszett az orvosnak, és mivel így fakadt ki:
- „Jaj, Gy. úr, magas a vérnyomása!”.
Utóbb már akkor elkezdett felfelé tendálni, amikor a rendelőbe indultam. Mert akárhogyan szerettem volna, nem tudtam megfelelni az orvosi elvárásoknak. Végül megállapította, hogy nekem önmagától beálló hipertóniám van.

Nagyot segített a számítástechnika a dolgon.
Nem kell a rendelőbe menni, nem méregetik, hanem kapom a gyógyszerrecepteket a „felhőbe” téve évente négy ízben.
Ám bejön a képbe a kétévente kötelező eü-vizsgálat a gk.-vezetéshez. Itt még a tétje is magas, mert egy értéken felül bevonják a jogsimat. Így érkeztem el a mai naphoz, amikor is kedves kardiológusnőt kertestem fel a szokásos kontroll céljából. Persze magas vny-t mért.
Kérdezte: hogy vagyok?
Mondom, jól érzem magamat, és nem is mérem otthon a tenziómat, mert általában nem feszít semmi. De a rendelőbe jőve már attól a tudattól ideges leszek, hogy idegeskedni fogok a mérés miatt.

Elmondtam, hogy 26 éve szedek csökkentő szereket, és ugyanennyi idő óta nem csökken a tenzióm.
Megértette.
Elfogadta, hogy nekem nem fog soha alacsony értéket mérni.
Azt kérte: Vigyázzak magamra, és ősszel jelentkezzek kontrollra.
Megígértem.
Hazajöttem, és tényleg jól érzem magamat. Lement a vérnyomásom is normál tartományba.
Azért elgondolkoztam rajta, hogy milyen lehetőségeim vannak még.
- Fogyni fogok akkor is, ha nem.
- Több folyadékot iszom.
- Több hibiszkusz-teát iszom.
- Tudomásul veszem, hogy már nem kell szövegek hibáira ügyelnem. Nem kell kritizálni a recenzeálandó könyveket. Átállhatok tehát arra, hogy a jót emlegessem, a rosszat a Fennvalóra bízzam, és inkább örülök a jó dolgoknak, a jó embereknek és a rosszakat is elviselem. Vö.: ellenségszeretet. Lehet, hogy ez az utolsó dolog segít igazán?
Lehet.
Ausprobiere.
És még egyet. Most 75 és fél éves vagyok. Életem utóbbi harmadában magas vérnyomással élek.
Még hátra van annyi év, amennyi hátra van.
És ha lemegy a tenzióm, akkor örökké fogok élni?
A kérdés a levegőben lebeg.
PS. Többé nem kívánok a témával foglalkozni.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4317825231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása