Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.09.01. 19:11 emmausz

Móra vezércikkeiből (Memento)

Móra vátesz volt, vagy csak beteljesítette a Prédikátor szavait: Ami most, van az lesz később is. Ami most van, az volt már korábban is. Erről már írtam.
Most folytatom… és tán utoljára.
1930-ban ilyeneket vet papírra az író, aki kérdi a gazdaembert:
„- Mennyit ér az a kétezerkétszáz négyszögöl telek?
- Úgy számították a múltkor a bankban, hogy kilencszázhúsz pengő az értéke.
- És mennyi váltságot fizet érte?
- Hatavnhat pengőt minden esztendőben. Ötvenkét esztendeig.
- Tudja-e, mennyi pénzt az?
- Tudja a Jóisten. Igen sok lehet.
Mondom: 3432 pengő.
Elneveti magát, mint az értetlen gyerek, ha valami megfoghatatlant hall. Legjobb is ezen nevetni. Ha az ember nevetni nem tudna, megfulladna.”

Eddig az idézet.
Nekünk két nevezetes aktusunk esett a bankkal a kétezres években. Egyik is, másik is hiteltörlesztéssel függött össze. A hitelek visszafizetése havi részletekben történt, s a befizetők azt tapasztalták, hogy árfolyamváltozás miatt a befizetni való összeg a törlesztések ellenére egyre emelkedett. Nesze neked, svájci frank-alapú hitel. Mindkét esetet rövidre zártuk azzal, hogy rendeztük a tartozást. A bank ezt azzal vette tudomásul, hogy plusz két hónapi részlettel megtetézte a fizetnivalókat.
Így lettek szememben hiteltelenek a hitelbankok egyszer s mindenkorra. Mohóságuk kimerítette a tisztességtelenség fogalmát. 
***
Egy másik idézet, melyet jó kilencven éve írt le.
„Megérdemli-e az emberiség az istenhitet, kicsiny falusi templomait, amelyekre tüzet dobott, és világvárosi dómjait, amelyekből ágyúfedezéket csinált…” Majd hosszas fejtegetés után arra a megállapításra jut, hogy „az emberek világában ma sűrűbb a sötétség, mint valaha volt”.
Az ukrán-orosz csetepatéban nem így történik az ágyúfészkekkel, nem rosszabb a világ helyzete, mint valaha volt? A kérdés legalábbis jogosan feltehető.
***
Mindig meghal valaki. Aug. 31-én pl. M. Gorbacsov. Nyugodjék békében!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5617921717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása