Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.11.11. 06:47 emmausz

Országok

Szembetalálkoztam az ország szó eredetével: ország–uruszág–uruság, végső soron úrság, királyság értelmű.
A magyar hol él vele más államok megnevezésében, hol nem.
Pl. Lettország és Észtország esetében igen, Litvánia és Jugoszlávia esetében nem.
A miatyánkban is országot mondunk. Valójában itt is uralmat, királyságot jelent.
Ti keressétek az Isten országát – szól a felhívás, azaz az Isten uralmát.
Milyen is az?
Tökéletes. Mert életteli, mert a jóság aspektusából tekint a teremtett világra, szeretni akarja az élőket és minden teremtett létezőt, amire a Teremtés könyve így utal, amikor kijelenti: „Isten látta, hogy ez jó, ez nagyon jó.”
Érdemes megfontolni ezeket a szavakat, és csatlakozni látásmódban hozzá. Minden, ami van, jó és nagyon jó.
Immár vagy harmadszor idézem ide az egymondatos bölcsességet: „Minden úgy van jól, ahogy van, mert hanem úgy volna jól, másképpen volna.”
Kb. ez fedi le azt a nézőpontot, ahogyan és ahonnan a Teremtő néz teremtésére.
Amikor azt mondjuk, hogy jöjjön el a te országod, akkor arra kell gondolnunk: akkor jön el az ő urasága, uralma, királysága, ha, mi „alattvalói” a jóság aspektusából szemléljük a teremtést, a történéseket, a világot. És ilyenként is bánunk vele.
Ez feltételezi, hogy humorral felelünk a minket ért inzultusokra, kerüljük a kritikát, empátiával próbáljuk megérteni környezetünket.  
***
Kedvenc viccem:
Grün a  pályaudvaron: Szervusz, Kohn! De rég láttalak. Aztán hova-hova?
- Miskolcra.
- Hát idefigyelj Kohn! Ha te azt mondod, hogy Miskolcra utazol, akkor biztos lehetek benne, hogy Kecskemétre vonatozol, ám most  történetesen tudom, hogy te valóban Miskolcra készülsz. Akkor meg miért hazudsz?
***
A vicc mintájára:
- Miért is jöttünk ide?
- Zoknit vásárolni. 
- Ahá! Hát ide figyelj! Ha te egyszer azt mondod, hogy zoknit venni készülsz, akkor biztosra vehetem, hogy végig akarod nézni a környék boltjainak teljes választékát. Ám történetesen most csakugyan zokniért jöttél. Akkor meg miért hazudsz.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1017975652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása