Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.12.06. 14:45 emmausz

Ó, azok a spirituálék…

Hogy enged a nyomás, kedves zenék foglalják el méltó helyüket emlékezetemben, s kívánkoznak arra, hogy leüljek az el., orgonához felidézni őket. Amiket meg akarok idézni, azok a spirituálék, amelyeknek a szövegéből ki-kikaptam egy-egy mondatot tegnap. Ma ideírom teljes szövegüket. Titkon azt remélem, hogy a férfikarra négy szólamban írt jó ritmusú tartalmas zenék utolérhetők a piaristák könyvtárában, s megszólaltathatók a mai ifjúság által. Elsősorban Böjte Csaba kórusára gondoltam, de a mai gimnáziumokban elvileg működő énekkarokra is akár (netán a Lumen Christi kórusra, vagy pl. a jezsuiták kórusára). Nagyon érdemes rájuk cuppanni, mert hatásos ráadásszámok lehetnek ezek. Valamikor Maklári Lajos piarista tanította be a kamarakórusnak őket. Érdemes feleleveníteni őket, már csak ezért is, mert fülbemászó szövegek és szívbe markoló zenék ezek.
Nos, kedvcsinálóként nézzük a portékát.
I know the Lord (Farkas F. feld.)
Ha reánk tör a homály, ne fájjon, ami fáj, ne félj, te kicsi nyáj az Isten véd. Az ég, a föld, a világ mind az ő szent kezén. Ne félj, te kicsi nyáj az Isten véd. És kedves neki minden szegény. Ne félj, te kicsi nyáj az Isten véd. Csak övé az élet, övé a lélek, övé az ének a szívemben. Ó mondd csoda-é hogy a szívem dalol, övé az ének a szívemben, a Krisztus a koldusig így lehajol, övé azt ének a szívemben… stb.
Going to shout Fehér gyolcs
Fehér gyolcs, fehér gyolcs, Istentől a ragyogó gyolcs. Majd ha hozzá közeledek, a gyolcsom előveszem, ragyog majd az én szívem... Minden ember arra vár, nyílik-e már odaát a menny… A fehér gyolcsban odamégy szívem.
Sebes szárny, sebes szárny, Istentől a suhanó szárny. Majd ha hozzá közeledem, a  szárnyam előveszem, s suhan majd az én szívem… Minden ember arra vár, nyílik-e már odaát a menny... A sebes szárnyon odamégy szívem.    
Vidám síp, vidám síp, Istentől a daloló síp. Majd ha hozzá közeledek, a sípom előveszem, s dalol majd az én szívem… Minden ember arra vár, nyílik-e már odaát a menny… A vidám síppal odamégy szívem.
Daniel (Farkas F.)
Csoda-e, mint jön elő, Dániel jön elő, Dániel jön elő, Dániel. Csoda-e mint jön elő Dániel, mikor az ÚR a szabadító. Íme, kiszáll ő a mély veremből, Jónás jön a tenger mélyéből. És a három tűzbe dobott ifjú kijön, mert az Úr a szabadító.
Itt fönt állok az üdv hajóján, szelek szárnyán repül a hajó, elvisz engem föl a magas égbe, odavár az Úr a szabadító.
Listen to the lamb (Farkas F.)
Szeme csupa könny. Sír a Bárány. Halld meg odafönt, Égi Bárány. Halld meg odafönt, bármi vár rám, ha halni kell, az égbe térek én. Mit ér a jómód és a balsors mit árt, ha halni kell, az égbe térek én. Angyal koronát hoz majd énnekem. Ha halni kell, az égbe térek én.
Van még néhány spirituálé is, amelynek itt csak a címét adom meg. A forrás ugyanaz: piaristák.
Csontmező (Ezekiel); Nehéz teher Geoffrey; Pihenő Geoffrey; A kerék Burleigh; Go down, Moses! Swing low, swing chariot, stb.
Még egyszer. Azért hívom fel rájuk a figyelmet, mert jó őket énekelni és jó meghallgatni is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr617996054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása