Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.02.04. 21:06 emmausz

Remény?!

Van remény, vagy nincs remény? – teszi fel a kérdést az, aki egy bimbózó hóvirágtelep fotóját közli. Van remény, mondanám, hiszen az élet élni akar, és erről bizonyságot is tesz. Nincs remény, ha a tél helyett már most tavasz van. Tavasz helyett nyár lesz? Kánikula helyett kiaszott természet lesz hatalmas, elviselhetetlen forrósággal?
Ki tudja.
***
Heinrich Böll Örök karácsony c. novellája arról szól, hogy a háború után egy öregasszony nem tud elszakadni a karácsony ünneplésétől, a kalapácsoló törpécskéktől, sem szerettei társaságától. Gyerekei egy idő után maguk helyett másokat bérelnek fel, hogy meneküljenek a mániákus ünnepléstől, szertartástól. Mert ez a karácsony nem az, ami, hanem valami lélektelen pótlék.
Ez ötlött eszembe, amikor az egyik rádióadó „élő” adását hallgatva hosszas csendet észleltem, majd a néma csend után folytatódott az elkezdett mondat. Ebből az derült ki, hogy az adás nem élő volt, hanem „konzerv”. Más alkalommal olyan hivatkozást sütöttek el, amelyek jóval korábbi eseményekhez fűződtek. Kár, mert így veszítik hitelüket a szavak. Már a rádió is…
***
Tegnap Márk-evangéliumnak az az elbeszélése következett soron, amely azon a nyomon indul el, hogy mit gondol Heródes Antipász Jézusról. (Úgy vélte, hogy Keresztelő János támadt fel a halálból, akit lefejeztetett.) Aztán a szerző felhagy ennek a gondolatnak a kibontásával.
A történet fordulatot vet – mint az ajtó nyitáskor – és egész más irányt vesz. A fordulatot ez a mondat hozza: „Mert Heródes volt az, aki embereivel elfogatta Jánost, és megkötözve börtönbe vetette testvérének, Fülöpnek a felesége, Heródiás miatt, akit feleségül vett. János tudniillik figyelmeztette Heródest: »Nem szabad testvéred feleségével élned.«”
Ettől kezdve János sorsának beteljesedéséről, Salome táncáról, a király felelőtlen ítéletéről, János lefejezésének elmeséléséről szól a történet.
Elég furcsa.
***
Ma majdnem lefújt a szél bennünket az aquincumi vasúti megálló peronjáról, de nem hagytuk magunkat. A dolog nem várt felkészületlenül. Mise közben megremegett alattunk a pad, a padló is, mert az orkánerejű szél az utcában egy fa egyik felét, egy hatalmas, combvastagságú főágat leszakította, mely aztán a flaszteren végezte. Szerencsére sem a parkoló autókban nem keletkezett kár, sem a járókelők, sem kerékpárosok, sem másféle utcán tartózkodó figurák nem szenvedtek balesetet.    
        
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6318041502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása