Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.04.30. 08:33 emmausz

Pápák

Mióta élek, hat pápa vigyázott az egyház egységére, hat pápa ült Péter székében. Az első közülük
- XII. Pius, E. Pacelli, akiről gyalázkodó és hamis drámát írt a KGB-vel lepaktáló Hochhuth. Pius pápa több ízben megszólalt az 1956-os forradalom kapcsán. Hálásak lehetünk neki.
- XXIII. János követte őt, Roncalli pápa. Jó humorú idős főpap, aki elindította a II. vatikáni zsinatot. Szentté avatták.
- VI. Pál, Montini szintén szentté avatva. Alatta ért véget a zsinat. Pápasága idején távolították el Mindszenty Józsefet az amerikai követségről, és fosztották meg prímás érseki rangjától.
- I. János Pál, Luciani csak egy hónapot töltött Péter székében. Szíve beteg volt. Nem tudni máig, hogy szívbaja vitte-e el vagy megmérgezték.
- II. János Pál, Wojtyla szentté avatása megtörtént. Már halála napján skandálták az emberek, hogy subito santo, azonnal szent, de utódja türelemre intett mindenkit. II. János Pál körbe utazta a földet, több mint száz országot meglátogatott, egyedül Irakba, Ur városába nem jutott el Szaddam Husszein rosszvoltából.
- XVI. Benedek. J. Ratzinger korának tán legnagyobb tudású teológusa. Számos könyvet írt, valamennyit gyorsírással. S valamennyi szinte nyomdakész állapotban készült, s az általa készített kéziratok alig szorultak javításra. Azon ritka pápák közé tartozik, akik lemondtak Péter trónjáról, és visszavonultságban élték további életüket.
- Utódja G. Bergoglio jezsuita szerzetes immár 86 éves, ma harmadnapja Magyarországon tartózkodik. Assisi szentje nyomán választotta főpapi nevét. Ráutaló magatartásával nyomatékosítja, hogy szegénynek kell maradni, és nyitni mindenki felé, bátran képviselve a krisztusi hitet. Hogy nemcsak a hívőkre számít, az már első megnyilvánulása során kiderült. Buona sera köszöntéssel illette megválasztása után Róma egész népét. Ruházatában, szokásaiban puritán tudott maradni, ezzel is kapacitálva a kúriát az ő életmódjának utánzására. Sokakkal áll telefonkapcsolatban. Felkeresi az elesetteket, hátrányos helyzetűeket, a társadalom kivetettjeit, perifériáján élőket. A béke rendíthetetlen híve. Részt vett a csíksomlyói búcsún, két évvel ezelőtt pedig Budapesten az eucharisztikus kongresszuson, most pedig éppen háromnapos itt tartózkodásának a végéhez közeledünk. Budapestről üzen a világnak, tanít mindenkit, aki hajlik a szavára, és buzdítja a népeket, hogy a békét válasszák, az emberi méltóságnak megfelelő életmódot kövessék. Jelmondata itt: „Krisztus a jövő.”    
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8218113936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása