Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.07.31. 13:16 emmausz

Chaplin ad nekem témát

Hosszú önéletírása magával ragad. Hogy emlékezhet egy ember mindenfélére ilyen részletességgel? Talán naplót vezetett. Írásainak vannak szimpatikus és antipatikus részei. A szimpatikusokból merítek, pl. abból, amit az átmeneti témaszegénységről és az írók munkatempójáról ír.
„Hosszú napokig ültem a könyvtárban  és sétáltam a kertben ötletre vadászva, de semmi sem jutott az eszembe. Végül felhagytam a gyötrődéssel, csatlakoztam Timhez, és megismerkedtem néhány szomszédunkkal. Gyakran gondoltam rá, hogy ezek a szomszédok jó anyagot szolgáltatnának novellák írásához…” (418. o.)
Nagyon érdekes, hogy az eredetiségre csakugyan nincs alkalmazható tipp.
Az ihlet vagy jön, vagy nem. Egy téma vagy érdekesnek mutatkozik, vagy nem.

…és az írói módszerek:
 „John Steinbeck reggel dolgozott, és naponta átlagosan kétezer szót írt le.
Lion Feuchtwanger is kétezer szót diktált le, amiből kb. hatszáz szó maradt meg.
Sommerset Maugham napi négyszáz szót remekelt.
H. G. Wells napi ezerszavas átlaggal dolgozott.
Georges Simenon hajnali ötkor kelt, megfőzte kávéját, odaült az íróasztalához, és gondolkozás közben egy teniszlabda nagyságú aranygolyót görgetett.
Én magam (Chaplin) ezer szót diktálok naponta, amiből átlag háromszáz marad meg.”  419. o.
Kiegészítem saját ismereteimmel.
Czakó Gábor szerint azt írás gyakorlati mesterség. Szerinte tréningként napi egy flekk megírása kötelező. Ez évente ez egy kötetre rúgó írásanyag.
Hemingwayről nem tudom, hogy hány szót írt, de fama est, hogy az Öreg halász és a tenger c. kisregényének minden betűjéért fizettek. Ha jól emlékszem egy dollárt.
Joseph Ratzinger bíboros nem számlálta a szavak számát. Gyorsírással készítette a kéziratait. Mint ismeretes, csaknem nyomdakész minőségben.
***
Még ideírom Chaplin megfogalmazását a művészetről: „A művészet a mesteri technikához járuló érzelmi többlet.” 425. o.
Az biztos, hogy  a mesterségbeli tudás kevés. Hiányzik belőle a lélek, az élmény – formalizmussá lesz.

 Váli D. is hozzáteszi a magáét: „A mestermű egy villám fényénél megmutatja Isten köpenye szegélyét.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4818183037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása