Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.08.12. 10:43 emmausz

Hodie mihi, cras tibi

Jól néz ki! – szól egy mondás. A német kifejezés tükörfordításaként.
Ez jutott eszembe, mert kinéztem az ablakon. Jól néztem ki (jól kinéztem), és azt láttam, hogy a szemközti ablakok egyikén egy nálam jóval fiatalabb tulajdonos néz ki éppen. Ez egyre sűrűbben megtörténik.
Vegyük csak a saját épületünket.
Új ház volt, amikor kb. 34 éve beköltöztünk. A tizenkét eredeti tulajdonosból két család lakik még ugyanitt. E kettő közül mi vagyunk az idősebbek, csaknem évtizeddel öregebbek a másikaknál. Az idők során csupa fiatalabbak költöztek ide. Csak egy idősebb valaki jött ide, aki talán idősebb nálam.
Nemrég beleakadtam egy fura kérdésbe:
- Mikor köszöntek neked először csókolommal?
Már nem emlékszem rá. Talán akkor, amikor először azt mondta valaki nekem, hogy Miklós bácsi.
Arra viszont emlékszem, hogy jócskán ezelőtt egy cégkiránduláson vettünk részt, Komáromban és Pannonhalmán, amikor szembesítettek vele, hogy én vagyok a doyen a csoportban, és legidősebbként köszöntsem én fel a főnököt. Megtettem, de nagyon meglepődtem, mert én nem szoktam egy kirándulás legidősebb embere lenni. Nem is úgy éreztem magamat.    
A címbeli latin közmondást Hodie mihi, cras tibi (azaz: Ma nekem, holnap neked) ma még megfordíthatom. A dolog igaz, miközben tudomásul kell vennem, hogy gimnáziumi osztálytársaim fele már kiszállt ebből a világból. Hasonló lehet a helyzet a főiskolás társakkal is, bár friss adatom nincs róluk. Kortársaim egyike botorkál, más ízületi kopásokkal él, avagy éppen ilyen-olyan műtéteknek néz elébe.
Fiatalos allűrjeink olykor felélednek bennünk, de a korábban laposnak ítélt utcák enyhe emelkedőit egyre inkább számon tartjuk.
Az idő múlását mutatják az unokák, akik megjegyzik, hogy életük egy meghatározott részét velünk töltötték, és ezek az unokák már tini vagy twen-tini korukban leledzenek. 
Mi meg már mindketten elnyertük az adható legnagyobb kitüntetést. Oklevelünk van róla, hogy „minden kétséget kizárón mi vagyunk a világon a legjobb nagypapa/nagymama.” Ez igaz, hogy nem igaz, de jól esik ránézni.    
Korábbról van nekem egy törölközőm is, a legjobb apa felirattal. Elég jó törölköző. Szövegével ugyanaz a helyzet.
***
Ma reggel hallottam egy szösszenetet a rádióban. A publicista arról értekezett, hogy milyen kiváló is az ő unokája, és hogy nem esik messze az alma a fájától.
Igaz.
Csakhogy én meg Czakó Gáborhoz jártam újságírást tanulni, aki felhívta a figyelmünket arra, hogy a zsurnalisztának csaknem mindenről szabad írni a saját maga/maguk kiválóságát kivéve.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7618191739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása