Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.09.01. 07:06 emmausz

Hetvenhét

Hetvenhét éves leszek, ha Isten is úgy akarja. Merő véletlen, hogy az egykor nyugalmas időket megérő Távlatok 77. száma akadt a kezembe. Nekem nagyon tetszik az egykori lap és többféle szempontból. A 2007-ben 3.-ként megjelent számban mindjárt megakadt a szemem Nemeshegyi Péter cikkcímén: Pártus herceg volt-e Jézus Krisztus? Emlékszem rá, hogy a kéziratot olvasva csóváltam a fejemet. A szerző 13 és fél oldalon keresztül foglalkozik a kérdéssel. Azon nevettem magamban, hogy igazából egy szóban össze lehetett volna foglalni a cikkcímre adható válasz lényegét: NEM.
Tetszik a Ki nekem Jézus? cikkre adott több mint húsz egyetemista részletező vallomása. Vajon a maiak hogy viszonyulnának a kérdéshez?
De mind között legjobban B. Petőfi Ági cikke tetszett: [Az IGEN (is) oké]. A cím egyedisége, hogy hivatkozik a kapcsolattípusok négy lehetséges formájára.
Én is, te is okék vagyunk.
Én oké vagyok, te nem.
Te oké vagy, én nem.
Te se, és én se vagyok oké.
Oda lyukad ki, hogy a szerző és az Igen c. katolikus lap is oké.
És mi lett?
Megszűnt az Igen, megszűnt a Távlatok is, amelyben ez a cikk szerepel.
Szellemes összefoglalót vetít az olvasó elé az egykori publicista: A lap megélt 18 évet.
Alapító főszerkesztője: Czakó Gábor, őt követi Huszthy Ádám, majd rövid időre Szőnyi Szilárd. Az ezredfordulót követő hét évre átveszi B. Petőfi Ágnes, aki szociális munkássá lesz – felismerve annak fontosabb mivoltát. Krómer István rövid próbálkozását Réti Lászlóé követi, aki elektronikára teszi a lapot, s rövid időn belül semmivé lesz a periodika.
A lap anyagi „gazdagságára” utal, hogy először a szerkesztőség nagyjából a Forrai család konyhaasztala volt. Utána a KDNP székház hatodik emeletén működött (én is ide jártam Cz. G.  stúdiójába tanulni.) Később Huszthyék nappalija, még később a Zászlónk szerk. előszobája, hogy végül a Szent István T. feletti helyiségben fejezze be létét.
B. Petőfi Ági fontos dologra hívja fel az újságírók figyelmét publicista-társát idézve:
A sikernek való kiszolgáltatottság fullasztó légkörében az igazságra szomjas ember alig tehet mást, mint hogy kudarcra ítéli magát, mert ha nem így cselekszik, akkor miközben folyton előrejut, meghal az unalomtól és az értelmetlenségtől.”    
Még egyszer: Az igazságra szomjas ember kudarcra ítéli magát.
Mennyire hajaz ez az én elbocsátó szép üzenetemben megfogalmazottakra (a piarista osztályfőnökünk maximája): „Akkor marad kellemes élmény a házibuli, ha angolosan távozunk, még amikor topon van a muri”. Így tett a Távlatok is, amely csakúgy, mint az IGEN, tizennyolc évet ért meg.
Hát nekünk sem maradt időnk az unalomtól való fulladozásra.   
***
Van ennél is érdekesebb megállapítás. A Vasért egyik vezetője emlegette mosolyogva mielőtt távozott: Öt év alatt elsütötted már valamennyi viccedet. Mire vársz még? Nem kéne tovább menni?
Korábban meg kitüntették a törzsgárdatagokat bronz-, ezüst- és aranyfokozattal.
Ki tud itt okos lenni?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6718205117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása