Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.03.29. 10:29 emmausz

Részletek a Szilágyi Szabolcs plébánossal készített interjúból

- Ha adok, hogy jól érezzem magamat: Istent már eszközként használom – holott Ő sosem eszköz, hanem cél.
- Isten van úgy hogy megengedi: ne érezzük Őt, mert nem akarja, hogy „háziasítsuk”.
- Minden tézisről akkor derül ki, hogy igaz vagy hamis, ha önmagára vetítjük vissza. Azaz, hogyha mindent el kell fogadni, akkor azt is el kell fogadni, hogy nem kell mindent elfogadni. Tehát már logikai szinten is látjuk, hogy ez az állítás téves.
- Amikor II. János Páltól megkérdezték, hogy ha egy mondatot hagyna meg a Szentírásból, akkor melyik lenne az, akkor azt mondta: „Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket” (Jn 8,32). ebből kiderül, hogy nem a szeretet a legfontosabb, hanem a szabadság. Isten azért teremt bennünket szabadnak, mert szeretni csak szabadon lehet.
- Isten nagyon világosan beszél a Szentírásban arról, hogy mi az igazság.  És azért kell az igazságot megismerni, hogy jól tudjalak szeretni … ha az az igazság, hogy te jobban szereted a vanília-, mint a csokifagyit, akkor szeretlek jobban, ha vaníliát veszek neked és nem csokit.
- Hans Urs von Balthasar a 20. század egyik legnagyobb teológusa. Ő hozza vissza a teológiába a hitvallásnak azt a részét, hogy Jézus alászállt a poklokra – amiről nagyon keveset beszélünk.  Amikor Jézus pokolra száll, Isten elkárhozik, és ezzel elfoglalja a legjobban elkárhozott ember utáni helyet. Amikor Jézus azt kérdezi a kereszten, hogy „Istenem, miért hagytál el engem?” – ez azt jelenti, hogy Isten azt éli meg, hogy nincs Isten, ami olyan szintű távolság, ami még nem volt a történelem során. De Ő ennél még tovább megy, mert a pokolra száll és elkárhozik. Olyan távolság alakul ki a végtelen jó és az elkárhozott Isten között, ami átfogja a teremtés minden szegmensét, és az életünk minden végletét. Így emel be Isten mindenünkkel együtt a megváltásba. Nekem ez az Isten hiteles. Innentől kezdve Ő nemcsak tudja, hogy mi van veled, hanem át is érzi.
- Azt szoktam mondani az embereknek, hogy a szeretet nem mérhető – de mégis van egy faktor, amellyel mérhető, ez pedig az idő. Akire, amire több időt szánok, azt jobban szeretem. Felmerül a kérdés: mennyi időt szánunk Istenre? … Adunk-e időt az élő Istennek, aki teremtett, aki megváltott, aki itt és most szeret, és aki hazavár? Ha kellő időt szánnánk az imára, akkor szeretnénk igazán és teljes szívvel az Istent, és akkor Ő nagyon világosan elmondaná, hogy mit tegyünk. 
***
Berekedtem. Krá, krá, khm.
Nem tudok jobbat, minthogy gyenge a torkom. Nem védi mandula. 13 éves koromban eltávolították mondván, hogy ki kell irtani azt a tűzfészket. Hát kiirtották. Így hát nincs védelem.
Persze, lehet, hogy egész másképp van. Mindenesetre berekedtem. Tegnap még felolvastam a templomban. Most már nem kell szerepelnem.
***
Nemcsak én lettem beteg. A számítógépem is. Mindenféle kéretlen tartalmakkal bombáz csaknem elviselhetetlen mennyiségben. Vírus volna? Kár, kár.
***
A szózat játék kibabrált velem. Eljutottam odáig, hogy csak egy betű hiányzott a megoldáshoz. sajnos kétismeretlenes volt a feladvány. Láttam a két lehetséges választ. SÍRÁS, ill. NYÍRÁS. No, melyiket szeressem. Beírtam a sírást. A megoldás viszont nyírás. 
De szörnyű!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9318366457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása