Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.04.01. 11:25 emmausz

Az öröm hullámhegye

Régóta foglalkoztat, hogy a nagyböjt hullámvölgyét miért nem követi igazán a feltámadás hullámhegye.
Lehet, hogy a reformáció óta elszaporodott keresztábrázolások sokasága teszi.
A feltámadás ábrázolása igen ritka.
Lehet, hogy az ember természete rosszra hajló lett, s emiatt közelebb áll hozzá a szenvedés, mint az öröm.
Lehet, hogy túlságosan erős a hatása az e világi életet siralomvölgynek tekintő fohásznak.
Lehet, hogy a pokol és a tisztítóhely ábrázolásai igen képszerűek. Ezzel szemben a feltámadással járó örök boldogság képi ábrázolása teljességgel lehetetlen, mert hát szem nem látta, fül, nem hallotta, értelem fel nem foghatta azt, ami az igazakra vár a halál után.
Sok minden összetevője lehet, de nem igazán találom. Lehet, hogy a felsoroltak együttes hatása teszi a boldogság felfoghatatlanságát.
Próbálom érzékeltetni, hogy mi történt Krisztus feltámadása után.
Hamarosan felment a mennybe.
Lehet, hogy ezt látták az apostolok.
Ma érdekes a „felszállás a mennybe” kép. Mivel már tudott, hogy a Föld gömb alakú, a „fölfelé” meglehetősen foghatatlan. Ha a föld lakói mind felmutatnának az égre, az összkép leginkább a sündisznó tüskéire emlékeztetnének. És egyáltalán. Mihez képest van a „fönt”?  A földgolyó egy végtelennek tetsző űrben helyezkedik el. Merre van abban fönt, merre lent?  
A térképeken észak van fönt, dél van lent. De lehetne fordítva is.
Miként lehetne ma megfogalmazni a feltámadt Jézus eltávozását a földről?   
A legkézenfekvőbbnek az tűnik, hogy „eltűnt a szemük elől”. Ezt már máskor is megtette, eltűnt a szemük elől, amikor az őt fenyegető tömegben nemegyszer úgymond „áthaladt közöttük”.
***
Amikor a feltámadást követő örvendetes hullámhegy elmaradásáról beszélek, alighanem az okozza, hogy eltűnt a szemünk elől.
Olyan az ember érzése, mint egy szép koncert után.
Nincs már hang. Elcsitul a zene.
Megfoghatatlan jó érzések töltik el a nagyérdeműt. A „most más minden jól van” érzése. A most már megpihenhetek érzése, a „most már minden rendben” van érzése.
Talán ez elég is, hiszen nem tudunk mit kezdeni az „örök boldogság”-gal itt a földön. Meghaladja fantáziánkat.
A földi életből távozni készülő barátomat kérdezték, nem szorong-e a meghalás közelségétől? Ő azt felelte, hogy félni nem fél, de izgul, hogy vajon milyen is az élet odaát?
Meglepett kijelentése, de végső soron én se tudok jobbat.
Izgalmaknak nézünk elébe.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2318368251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása