Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.09.11. 09:44 emmausz

Szilánkok

- Sógorom, Sz. L. lapocskát szerkeszt (Szőlővesszők), ebben egy eredeti gondolatot fogalmaz meg: „Az ima párbeszéd. A házasfelek nem nagy költők verseit mondogatják egymásnak, hanem arról beszélgetnek, ami éppen a lelkükben van: örömüket, bánatukat osztják meg egymással. Az ima sem csupán kötött szövegek elmondását jelenti. Saját szavainkkal mondjuk el az Úrnak, mindazt, ami éppen foglalkoztat minket.”
- Duke Ellington írja, hogy a zenészek között vannak nagyivók. Egy alkalommal bandájának egyik zenésze, és egy másik zenekar tagja akarta összemérni, ki képes több alkoholt inni. Ellington bírónak állt közéjük. Mindhárman negyedliter ginnel kezdték. Majd elég módszeresen ittak egész éjjel. A bíró győzött, asztal alá itta a két versenyzőt, majd magával cipelte az elázott zenészeket, aztán ő is aludni tért.
Másutt megemlíti, hogy egyik fellépésüket többek között egy tolókocsiban ülő ember is meghallgatta. A zene annyira magával ragadta, hogy kiszállt a kerekesszékből és táncra perdült. Az illető lánya azt mondta, hogy a mozgáskorlátozott ember akkor immár tizenkét éve ült a kerekesszékben.   
***
Keresőmbe írtam: apor. A következő szavakat dobta ki: Apor Vilmos, megszaporodtak, zaporozsei, kapóra jön, gestapora, kapor.
***
Rátaláltam a kiváló zenész, komponista, karnagy, zenei lapszerkesztő stb. Bárdos Lajosról szóló bőséges anyagokra.  Bárdos Lajos.pdf. A sokféle anyagot majd alaposabban átböngészem. Most legyen elég itt néhány érdekesség a zenészt illetően: tizenegy gyermeket nevelt feleségével, negyvenhét unokájuk lett.
A BL-sal volt szerencsém találkozni. Egy presszóban ünnepeltük a Mátyás-templom kórusával együtt valamelyik jeles születésnapját. Előfordult az is, hogy ő vezényelt bennünket szokott szögletes mozdulataival. 
Cecília-kórusával előadták pl. a Zsoltárszimfóniát, amelyhez a szerző, Strawinsky levéleben gratulált a mesternek.
***
Egy késő esti órában Kocsár Miklós valamelyik kórusművét hallgattam. Megragadott a darab szépséges mivoltával. Alig tudok valamit erről a szerzőről.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2818489179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása