Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.06.28. 13:14 emmausz

Áll egy ifjú

Igen. Áll egy ifjú nyírfa a réten. Virágfürtös nyírfácska a réten. Dúli, dúli a réten, dúli, dúli a réten.

(tovább)

Nyírfa ága jól kifaragva, abból lesz a jó balalajka. Dúli, dúl, balalajka, dúli, dúl, balalajka.

Ez itt ugye gyerekkorom iskolai énekeskönyvének egyik orosz népdala. Sose értettem a szövegét. Most se bizti, de egyfajta elemzése a következő:

Egy orosz hadifogságot megjárt valakinek a visszaemlékezései között bukkantam rá a dúla szóra. A dúla alacsonyabb rangú női foglakozás, mint a bába. Segédbába, vagy bábaasszisztens.

Nomármost. Az első strumfli természeti képpel indul. Fiatal fa, fürtöcskékkel. Könnyen lehet, hogy néhány dúla a réten megfordúla, s szép hasonlattal élve emlékezik rájuk az énekes. Ez egy genre(zsánerkép) nóta.

A második strumfli már más hangulatú. A nyírfácska balalajka-test kifaragására alkalmas. Az énekes elgondolja, hogy hogyan is fog szólni a balalajka. Itt hangutánzóként szerepel talán a dúli dúl. Amolyan dudorászó szó.

Szo-szó.

Ez egészen biztos, hogy így van,
vagy nem így van.

Sz F verse egyik sorának (agyagból elszívja a vér tüzét) alkalmi elemzője szerint az agyagból szó agyaga a bibliai test, illetve bálvány metaforája. Hát? A valóságban az történt, hogy a verseskötetben sajtóhiba maradt. A kéziratban még ugyanis „agyadból” szó szerepel. Van ilyen.

A csúcs mégis Karinthyé. Egyik írásában említi, hogy a főszerkesztő nem kapta meg a szokásos képrejtvényt lapzártáig. Kínjában a szabványos keretbe néhány vonallal egy házat rajzolt. Később egész jó megfejtések érkeztek rá.

Jobb óvatosan etimologizálni még akkor is, ha valószínűleg igazunk van.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr125167279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása