Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.12.22. 11:25 emmausz

Raktársöprés

Év végén minden tisztességes szocialista vállalat leltárt készített, s tette ezt azért, mert akkor volt legkönnyebb a maradékot összeszámolni. Ismeretes, hogy évtizedek óta vásárlási lázzá fajult a karácsony (talán egyedül Deskét kivéve, de erről majd később), és mindent megvásároltak az emberek. Ezért hívták a karácsonyi bevásárlás utolsó rohamát raktársöprésnek, mert valóban minden elfogyott, a vásárlók mintegy még a raktárakat is üresre takarították. Visszatérve a leltárakra, máig orromban érzem a leltár befejezése után azonnal elkezdett söprés – központi fűtéstől langymeleg – porszagát. Ezek szerint tehát kétféle raktársöprés volt, egy elvont és egy tényleges, egy absztrakt és egy konkrét.
Ma dolgozom utoljára az évben a munkahelyemen, ezért tartok raktársöprést. Én fordítva csinálom. Először kidobáltam a fiókjaimból mindent, amiről úgy véltem, hogy többé nem lesz rá szükségem, aztán pedig néhány bögyömben maradt témát söprök ki magamból. Most itt tartok.
1. téma: Mulasztásaim, ragaszkodásaim, megrögzöttségeim. Unom őket. Unom mindet. Úgy tapadnak rám, mint kutyára a bogáncs. Tökölhetnék még ezen, de az is untat. Inkább témát váltok.
2. téma: Felvetődött a közelmúltban egy valamennyire hivatalos helyen, hogy kellene egyházközségi kisegítő, áldoztató, diakónus. Szerintem, ha egyházközségenként kb. 10-100 embernek felhatalmazást adnának, ennyien megoldanák a részkérdések valamennyijét. Úgy vagyok hát vele, hogy állok elébe mindenféle felkérésnek. De nem ajánlkozom. Ha akarnak, felszentelnek, ha nem, nem.
3. téma: ...akkor most jöjjön Deske. Ő így ír blogjában:Megtalálni véltem mértékét az ajándékkal való foglalatoskodásnak, ami a istenjövetel ünnepét még nem szentségteleníti meg. Kedves versemet, kézírással, géppapírra. Majd ezt színes lapokra sokszorosítottam. Baráti invitálásra közkinccsé karácsonyi ajándékomat.” [Ne csodálkozz, ő sokszor ír állítmány nélkül, stíluseleme]. És itt jön tőle egy Zelk-vers csakugyan kézzel írva, csupa nagybetűkkel, mint Nemecsek neve élete legvégén. A vers címe Lehel tér. A piacról szól, gyümölcsökről, zöldségekről, felhozatalról, dinnyehegyekről. Hangulatos vers, érzem a lángos zsírszagát, a kalarábé nyers aromáját, a retek hideg csípős ízét. Meg is köszöntem a vers küldését, remélem nem sértődött meg, amiért Zelk-áposzta versnek tituláltam ajándéka tárgyát köszönő e-mailem tárgyában.
Emez utolsó témát azért érzem fontosnak, mert csakugyan nem a mi születésnapunk van, hanem Jézus Krisztusé. Akkor pedig mi okunk van ajándékot kapni adás helyett?
Na jó. Az utolsó kívánságotokat teljesítem: Idemásolom a Zelk-verset, ha nem is kézírással:

Zelk Zoltán: LEHEL-TÉR

Mintha vonatból a tájra,
hegyek, rétek bársonyára,
olyan boldogan nevetve
bámulok a villamosból
erre a szép krumplihegyre!

Micsoda táj! Hegye! dombja!
Krumpli! retek! hagyma! gomba!
tisztáson a lombok árnya,
az se olyan bársony, mint e
hajnalban szedett vargánya!

Hát a ringló! hát az alma!
hát a barack sárga halma!
s hogyha még csak mutatóba,
zöld káposzta-csúcsok mögött
épül már a dinnye dombja!

Micsoda táj! s mennyi tájból!
mennyi kertből! mennyi fáról!
alig rebben még a reggel,
gyüjtik, hordják már a tájat
vagónokkal, szekerekkel!

Egy tenyérnyit Jászberényből,
egy szekérnyit Kecskemétről
és Ceglédről s tán Zalából -
mit a nyár kagylója izzad,
idecsurog teli zsákból!

Egyik zsákból másik zsákba -
Bogdán néni kosarába!
Viszi haza. S nem is látja,
hogy egy sárgadinnye, mint a
gyerek, szaladna utána!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr195167382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása