Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.06.15. 09:08 emmausz

Miért van ez így?

Valamikor elpanaszoltam, hogy a liturgikus szövegekkel olykor baj van. Pl. a páli megfogalmazás így szól: Kegyelem nektek és békesség Atyánktól, az Istentől és Urunktól, Jézus Krisztustól. Erre hívek ezt feleljük: És a te lelkeddel. Kissé a süketek párbeszéde ez, mert nem illeszkedik a folytatás az előzményekhez. Ilyesféle válasz kínálkozna: Békesség neked (koncelebrálás esetén: nektek) is.
Ma Jézus Szíve ünnepe van. Az áldozás utáni könyörgés (hogy miért nem lehet imának nevezni, nem tudom. Ma a könyörgésnek beszűkültebb értelme van.) szövege ez:
Urunk, Istenünk! A szeretet szentsége gyújtsa lángra szívünket. Ez kössön össze minket mindenkor szent Fiaddal, és tanítson arra, hogy felismerjük Őt testvéreinkben. Krisztus, a mi Urunk által.
Első nekifutásra ezt jelenti a szöveg: Jézus teste és vére kössön össze bennünket Jézussal, és segítsen felismerni Jézust felebarátainkban Jézus által. Ám ha hiszem, hogy az Eucharisztia maga az élő Jézus, nem köthet össze vele (saját magával). Mint ahogyan én se köthetem össze magamat magammal. Csak akkor közvetíthet közöttünk, ha nem azonos egyikünkkel sem. Miért ment át e szűrőn ez a szöveg? Nem tudom.
Persze lehet, hogy az „Ez kössön össze” kitétel alanya a láng, vagy a láng által gerjesztett gyulladás, vagy az Eucharisztiához való járulás szokása, esetleg a szívünk, avagy az áldozás után bennünk kelt érzés, nem tudom.
De tudnám, ha nem volna zűr a megfogalmazással. Feleim az Úrban, jól van ez így a XXI. században? Nincs, aki kicserélje?     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr155167551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása