Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.06.21. 09:59 emmausz

Pénzről és imádságról

Azt írja az újság (MH), hogy „az euró bevezetésével máris késésben vagyunk”. Ez a hír önmagában semmit sem mond. Gondoljunk csak arra, hogy az EU-tag Nagy-Britannia sem vezette be az eurót, ahogy én tudom, nem is tervezi bevezetését, még sincs semmiféle hátrányban, késésben, anyagi hendikepben. Részben ezt egészíti ki, de mondanivalója transzcendens magasságokba ér ugyanezen lap egy másik cikke, melyben a Széna téri bankrablás egyik túsza nyilatkozik igen tanulságos módon:
„Arccal a földnek feküdtem a bank hátsó részén, és arra gondoltam, lehet, hogy már csak néhány perc van hátra az életemből. ... Halálfélelem lett úrrá rajtam. Ekkor rádöbbentem, hogy semmiféle anyagi dolognak nincs jelentősége itt a földön, és hogy van teremtő Isten.
... elmondtam érte (a túszejtőért!) egy fohászt. Azt kértem, hogy az Isten irgalmazzon neki.
– Miért döntött úgy, hogy elmeséli a történteket?
– Úgy gondolom, ... okosabb, ha az ember nem válságszituációban szembesül először azzal, hogy az anyagi világnak önmagában nincs semmi értéke. Ezt akartam mindenkivel megosztani.”
Komment 1: Amikor élesben közvetítette a tévé a túszejtést, magamban – gondolom, sokakkal együtt –  az(ok)ért imádkoztam Mária közbenjárását kérve, akik ebben a szamár helyzetben sérülni fognak, avagy életüket befejezik, tehát hogy legyen „jó vége” a szerencsétlen történéseknek az érintettek számára. [Asszonyunk, Szűz Mária, imádkozzál érettük most – haláluk óráján (?), ámen.] VD blogjából idéztem, hogy ő is ezt tette: egy fohász mondott. A MH-ban pedig a fentieket olvasom.
Újra meg újra feltolakodik bennem a Mindszenty-féle kijelentés: Ha Magyarországon egymillió ember imádkozik, nem féltem. Folytatásai: Már több mint egy millió ember imádkozik, regisztráltan. Újabb vélemény: de nem jól imádkoznak, mert nem igazán tiszták. Eszembe jut Jézus kijelentése a hátul álló vámos imájáról: Az megigazulva tért haza. S most rögeszmémhez térek: Úgy vélem, hogy Magyarországon kb. tízmillió ember imádkozik több-kevesebb rendszerességgel. Talán valamivel kevesebben, talán nem igazak (valamekkora bűnösök az imádkozók), s talán rosszul imádkoznak. De imádkoznak. S egy kapcsolatot igazán csak az értékelhet objektíven, aki részese ennek. Ki tudja, a rejtekben mondott imák mennyit érnek.  Ki képes tárgyilagosan megítélni kinek-kinek az Istenhez fűződő kapcsolata szorosságát?
Komment 2.: Az euró bevezetésének semmi köze nincs Magyarország anyagi jólétéhez (ld. az angol példát). Az anyagi biztonságnak semmi köze sincs a végső elszámoláshoz. A kanyarban sem találkozik a két kategória egymással! (Lásd a túsz éles helyzetében átgondolt véleményét).
Végül is a prédikátorral kell egyetértenem, aki szerint minden csak hiábavalóság, egyedül az Isten szeretete nem hiábavaló, beleértve mindazon lépéseket, akciókat és vágyakat, melyek ezt előmozdítják (pl. emberek szeretete, szolidaritás, figyelmesség stb, stb.). 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr745167558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása