Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.09.09. 19:25 emmausz

Villándusz

  • A történet

Az egyszeri parasztgyerek hazamegy vakációra, s beszámol róla, hogy milyen eredményes volt a tanulásban.
Apja faggatja: Oszt tanutáá-é latint? Há hogyne, – így a fia.
– Na jó. Oszt hogy mongyák latinúú, hogy vella? – Villándusz.
- És azt, hogy kanál? – Kanalándusz.
- És azt, hogy kenyér? – Kenyerendusz.
- Na fiam, akkor én is tudok latinul. Most eriggy az udvarándusz mögé, oszt kapd fel a villáánduszt, és hordd ki a ganajánduszt az istállánduszból.
Elgondolkodom rajta, mi lett volna, ha a gyerök mongyuk francia nyelvet tanul. Apja a gyorstalpaló után így kapacitálta volna:
No mon fión, menj az udvorón megé, s lapatón fogd a ganèónt, s aló mars ki vele a sztállónbóó. Vagy ha kínaiul tanult volna:
Ö-csííí, hajcs kí az udvarcsingbe, kapd a villi-li-csinget, s uccu ne-kí a ganajcsinggel az istallcsingbül.
Ha szlovákot tanult volna:
Hová-hová? Fiamová! Uccu az udvarová, szedd össze a ganajovát, vellándovával, s dobáld el valahová az istállovából.
Ha csehül végzett volna eredményes szemesztert. Krapacsek, fiacsek, ne szólj egy szót se: nemecsek. Csak eriggy a dvórcsekbe, dobáld csek ki a ganecseket az istallecsekből. Na, rendicsek?
Ha lengyelül tudott volna:
Fiam, te nagy chopin vagy! Sipircki az udvorckire, veszed a villanszkit, dobod a ganajszkit kifeli az isttallszkibül. De moszt marszki!
Ha oroszul:
Moj drug, Fjam Fiamovics! Kimész, s a villoviccsal eltakarítod a ganaj ganajevicset az istallovicsbül. Nu davaj, davaj.
Ha németül: Kapdelazanzúgotosztdosztgancelegancratrógeroldelaganajtájncvájaztafűzfánfütyölő…
Ha másnyelven tanult volna, ilyesvalamit is mondhatott volna:
Turguluid mit, Luis fiumului, fogodului a villuluit, s udvuruluiban murokra kapudului a ganuluit, csapud istalubului kifului a furikuluira, s kitutujsz véle a hataruluiba.
Na jó. Idegen apa gyereke magyarul tanult. Hozzá a külföldi apa így szólna:
Ejnye gyermekem, ne restelld! Eredj egyenesen ereszet mellett, s eleve rengeteg exkrementre lelsz. Ezeket  vesd szekeredre, ne legyen e reggelen e tetemes fertelem ehelyt. Rendben?  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr455167631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása