Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.01.30. 11:58 emmausz

Egy korrektúrázás tanulságai

Néhány napja csakugyan a Prédikátor könyvének értelmezéseit részletező Jakubinyi-könyvön dolgoztam. Szinte érthetetlen, hogy miért hagy bennem ilyen mély nyomot, hogy másodszor térek rá vissza blogomban. Először ugye a könyvnek a témájáról, mondanivalójáról szövegeltem. Most viszont arra csodálkozom rá, hogy hogyan kell olvasni a Szentírást annak függvényében, hogy szembesülök egy könyv mondatról mondatra való elemzésével. A Prédikátor könyve több ezer éves valami, melynek rendkívül sokféle korban keletkezett és sokféle nyelven létező fordításvariációja ismert. Ezek a szövegek hol találkoznak egymással, hol csak hasonlítanak egymásra – vagy éppen nem. Ha más tanulsággal nem is bírna a gyulafehérvári érsek könyve, ezzel igen. A teljesség igénye nélkül kapásból sorolom azokat az ősnyomtatványokat, papirusz tekercseket, melyek alapján sokféle nyelven keletkezett fordítás teszi hozzá a maga teológiáját. Ilyenek: Kumráni tekercsek, Targum, Szeptuaginta, Vulgata és Neovulgata, újabbak: Jeromos bibliafordítása, Jeruzsálemi Biblia, Német ökumenikus fordítás, Károli Gáspáré, a Szent Biblia ref. közösségi fordításban,  Gál-Kosztolányi fordítás, Káldi-féle, Békés-Dalos-féle fordítás. Ezek mind a leghitelesebb közvetítő igényével lép(het)nek fel, és valószínűleg igazuk is lesz.

A HÉV-en erről beszélgettünk feleséggel, és talán nem véletlenül az az egyszeri vízszerelő merült fel képzeletemben, aki elhűlve méregette az elromlott csaptelepet, s fakadt erre a kijelentésre: Ki volt az a marha, aki így elbarmolta a csapot? Ám kijelentésével nem maradt magára, mert az őt követő szerelő is eldalolta: Hogy lehetett így elfuserálni ezt a szelepet? És ennek nincs vége. Teli van az élet hasonlókkal. Egyik öreg regnumi atya – Isten nyugosztalja – emlegette folyton: Nincs értelmetlenebb és unalmasabb könyv mint a filozófiatörténet. Végig arról szól, hogy az elődeim tévedtek, de én. . . És így a mai napig, amikor még nem érkezett meg a még újabb filozófus, aki elmondaná: Aki ezt a könyvet szerkesztette nagy tévedésben volt, de én most majd megmutatom, kifejtem, bebizonyítom, s közlöm veletek, nehogy félrevezettessetek a korábbiak által. . . És még mindig nincs vége.
Már Pál megmondta a korintusiaknak „. . .versengés és viszály dúl köztetek . . . Amikor ugyanis egyik azt mondja: »Én Pállal tartok«, a másik meg: »Én Apollóval«, nem vagytok túlságosan emberiek?

Mi az Apolló? Mi a Pál? Csak szolgák, akik a hitre vezettek, úgy, amint nekik az Úr megadta.  Én ültettem, Apolló öntözte, de a növekedést Isten adta. Ezért nem az számít, aki ültet, sem az, aki öntöz, hanem csak az Isten, aki a növekedést adja.” (1Kor 3, 4skk) Hogy pontosítsak: A Békés-Dalos szövegét idéztem.
És most legvégül hadd idézzem név nélkül egyik teológia-szakértő ismerősömet-barátomat. Ő emlegette, mert más teológustól így hallotta: Aki a Biblia szellemében él, közel kerül Istenhez, és esélye van Isten jobb megismerésére, de aki Biblia szavain lovagol, az nem egészen komplett. Jakubinyi könyve is ezt igazolja. Elég csak egymás mellé tenni a véleményeket, hadd létezzenek „békés egymás mellett élésben” a különféle szövegváltozatok.              

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr165167801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása