Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.03.21. 14:45 emmausz

Nagypéntek hajnalán

Kb. tizenöt éve rendszeresen virrasztottunk nagycsütörtökön a regnum színeiben a Józsefvárosi plébániatemplomban. Emlékezetem szerint este 10 óra környékén kezdődött ez, és hajnalig tartott. A bevezető gondolatok után többnyire a keresztutat jártuk végig, s ki-ki vállalhatott egy stációt elmélkedésre. Az elmélkedő letérdelt a jobb oldalon előkészített térdeplőre. Ott várt rá egy mikrofon, abba beleolvasta, vagy elmondta elmélkedő gondolatait, amit a közösségnek szánt. Olyan érzéssel roskadtam le a térdeplőre, mint ahogy a gyóntatófülkébe szoktam. Kicsit hasonlított is helyzet amarra. Ekkor és ekkor olvastam fel utoljára . . . egy másik gondolatfüzért. A gondolatkifejtéseket énekek szakították meg, kötötték össze.
A szentélytől balra nyíló ajtó mögött lehetett némi kenyérhez jutni, és a nagy fazék teából meríteni az egyre hűlő templomban. Előbb-utóbb mindenki meglátogatta ezt a termet. (Még odébb, egy igazán félreeső helyen volt a félreeső hely.) Éjfél felé még jól bírta magát a társaság, de később, kb. 1 és 3 óra között kire-kire rájött a bólinthatnék. Közben azért próbáltunk figyelni a fel-felhangzó zenékre, szövegekre. Mindig volt gyónási lehetőség is. Hajnal felé taizéi módon a földre fektetett nagy misszióskereszt előtt (négyen cipeltük előre)  imádkoztunk kifejezve, hogy Krisztushoz kívánunk tartozni. Majd amikor a korai időpontban a leghidegebb volt, dermedtségünkből tápászkodva körbeálltuk a szentélyt, és fiúk-lányok bontásban elmondtuk a matutinumot, de már magának a latin matutinum szónak (reggeli) a kimondása is erőfeszítést jelentett.  Eddigre felerősödtek a hajnali zajok, ha enyhébb tavasz volt, a madarak is megszólaltak, olykor elhúzott egy-egy troli. És elhúztunk mi is. Ki-ki ment aludni, avagy éppen dolgozni, állapotbeli kötelességének megfelelően.
Kb. 15 éve még az Antall-kormány sajtóirodáján szolgáltam. Akkor nagypéntek hajnalán célszerűen odasiettem. Így volt célszerű, mert ha kimentem volna Óbudára, hamarost kanyarodhattam volna vissza. Kb. öt órára értem a parlamenthez, s a 8 órai munkakezdésig maradt bőven időm ejtőzésre. A kapunál éjjel-nappal szolgáló őrök minden további nélkül beengedtek. Én meg jobbra föl. A belső irodában összetoltam két széket és elnyújtóztam rajtuk, mint egy kismacska. Az első félóra-óra ebben az idilli csendben telt el. Akkor azonban megtörte a csendet a takarítóbrigád. Némi meglepetéssel vették tudomásul, hogy itt egy tanácsos úr. De vajon mit gondolhattak? Hogy kirúgott a csajom, vagy hogy bezárt a kocsma, és azért húzódtam az irodába? Nem tudom, mert sok szó nem esett köztünk. Kölcsönösen tudomásul vettük egymást, ők engem, én őket. Hamar kiürítették a szemeteseket, némi portörlést is produkáltak, majd sitty-sutty távoztak. Ők is kimentek, az álom is kiment a szememből, s elkezdődött a napom. Kicsit korábban. Úgy emlékszem, Haydn szimfóniát hallgattam kezdésig kazettás magnón.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr125167876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása