Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.06.16. 18:27 emmausz

Kuka, Mici, Gulatski

Számolok, mint Kupa Mihály.
[egy] Magamon kívül egy pasiról tudok, aki szótárt olvasott: József Attila, aki a francia szótárból megtanulta az igéket, a többit pedig kitalálta hozzá. Én persze nem ilyesfajtát olvasok, hanem a retró szótárt. És nem tanulom meg, ami benne van, inkább csak hagyom, hogy felidézze bennem a múlt emlékeit. Azért időnként informál is általam nem ismert dolgokról. Így innen tudtam meg, hogy
[kettő] a kuka (tartályok neve) voltaképpen rövidítés, mint pl. a GMBH. A Keller und Knappich Augsburg cégneve húzódik meg mögötte.
Ugyanígy a nylonról is tudni vélik, hogy a gyártócégnek (Pont de Nemours) két helyen: New Yorkban és Londonban voltak gyárai. Innen volna a Nylon név. Hát… Talán.
Meglepett a micisapka etimológiája. Nem jobb név, mint a bacon-szalonna. Ez a fejfedő a sapka német nevéből (Mütze) jön, és igazán nem jelent mást, mint sapkasapkát, melynek kis ellenzője van, hátrább meg lapos, mint a tetű.
[három] Könnyen előfordulhat, hogy még egyszer visszatérek a retró szótárra, és leközlöm széljegyzeteimet. Ilyen érdekességek jöttek elő belőlem, mint pl. csau színű cipő. És ha már cipő: gulatski. Ez egy hasított marhabőr cipő volt. Kemény, és mindig ugyanolyan egyszerű minőségű. Ameddig forgalmazták, abban jártam. Néhány száz forint volt az ára, és elég volt a méretet bemondani, akár próbálás nélkül is vihettem a mindig ugyanolyat a hónom alatt.
Gábor mnegjegyzése:
Én így hallottam annak idején Kolláth-tól, aki áruismeretet tanított: No You Lazy Old Nippons, ami valami ilyesmit jelent, hát ehhez mit szóltok, ti lusta japánok?
Csak érdekességként még. Pejtsik emlékezete szerint az első ilyen témában kiadott könyv címe, ’átalános áruisme’ volt.
(Pejtsik gordonkaművész is volt, megjelent alighanem gordonkaiskolája, mindenképpen nagy zenész hírében állt. Eredeti megfogalmazásai voltak, csakúgy mint egy másik iskolában Bene Gézának. Pl. elmesélte a főiskolán, hogy milyen gondosan vigyázott egészségére: egy alkalommal a buszon utazva látta, hogy egy elkerülhetetlen ütközés fog bekövetkezni. Ezért jól megkapaszkodott, és úgy állt, hogy a „nemesebb szerveit” védje az ütközéskor. Nem is lett semmi baja. Máskor meg egyik diák kedvesen felajánlotta neki, hogy segít a gordonkát felcipelni a tanszékig. Mire ő: „Nem, azt nem adom, az az én hangszerem.”)   


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr105167993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása