Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.07.30. 10:11 emmausz

Régen tép

POST
Akinek olyan hosszú szakálla van, mint nekem, az emlékezhet rá, mekkora vihart kavart egykor a zsíroskenyér-vajas kenyér vita. A Rákosi-korszakban és talán már korábban is generációk nőttek fel zsíroskenyéren (vagy ahogy mi, tinik mondtuk annak idején: zsírosdeszkán), és a legtermészetesebb módon tapadt a jelző a jelzett szóhoz. Ám nem tapadt a vajas szó a kenyérhez, mert a vaj ünnepi csemegének számított, semmiképpen sem hétköznapinak. A biztonság kedvéért megnéztem a jelenlegi helyesírási szabálykönyvben az írásmódot, és mindenkit megnyugtathatok: Jól állunk, külön írjuk a zsírost a kenyértől. Nem tartoznak össze a szegényes táplálkozás szimbólumaként, igaz, a vajas se, pedig az igazi fejlődést ez jelentené. Ehhez képest hála Istennek, a margarinos kenyér is külön íratik, ami azt jelenti, hogy a margarinok sem hoztak átütő sikert az étkezési szokásokat tekintve. Tetszenek emlékezni: egykor hogy istenítették a margarinokat egészséges voltuk folytán. Ám csúfosan levitézlettek ezek a kétes (vegy-)értékű olajokat tartalmazó hidrogénezett-lájtosított kencék, melyeket az állatok állítólag kikerülnek, mert nem tekintik ehető valaminek.
Van azonban egy kedvezőtlen hírem is. Sors bona nihil aliud. Jó sors (szerencse), semmi más – tartja a latin közmondás. Jó szerencse kell az élethez, de ezek (mármint a jó és a szerencse már a latinoknál sem tartoztak össze). Nálunk is olyannyira két szó, mintha a jónak és a szerencsének nem volna közük egymáshoz. Ám a balsors egybe írandó. Most kapaszkodj meg: Kölcsey még különírja a Himnuszban. A rossz értelmű bal tehát összetartozik a sorssal. Olyan magyar ez, olyan levakarhatatlanul ránk ragadó. Javasolom, hogy mától írjuk külön. Ne hagyjuk, hogy belénk ivódjon ez a fátum. Rázzuk le magunkról, mint kutya a vizet. Különben sose lesz vége a nyöszörgésnek, a „jaj, uram, engem bántanak”-hoz hasonló siralmaknak.
Ha nem változtatunk, akkor továbbra is minden
marad, mi volt, a puszta lég, akkor maradnak a
volt egyszer egy szegény ember kezdetű meséink, és a
ne feledkezzél meg, szegény magyarokról megfogalmazású fohászkodás is.
Tehát bal sors legyen külön írva, mert jobb sorsra vagyunk érdemesek! Eladdig, mígnem a jósorsot egybe fogjuk írni a szavak tapadása miatt.
És most ne mondd, hogy álmodik a nyomor!
PRAE
Amikor egy szöveget vittem gépbe scanneren, így jött át: Benne élünk, morgunk és vagyunk. Nahát, hogy ez olykor mennyire igaz, milyen igaz!
Isten bocsássa meg nekem, mise alatt eszembe ötlött a lambada szó. Ez egy táncfajta neve. . . De nem is! Ez egy görög betű neve, lambda, csak a könnyebb ejthetőség kedvéért került bele egy kötőhangzó: lamb-a-da.
Gyerekek! Ne csüggedjetek! Találjatok ki újnál újabb táncokat. Majd én elnevezem őket. A rátalálás és divatba hozás sorrendjében nevezzétek el őket így: alfala, bétala, gammama, deltata, episzilon, zétata, étata, teheta, miolta, kappipa, lambada, mümmű, nanű, ki-hiszi, ó-mikoron, pipi, rohi, szigmama, tahóu, ü-pi-szilon, piha, ciha, pihisy, ó-s-a.
Ha jól számolom, még huszonhárom féle tánc előtt itt a tér, neve már van. Tessék őket ropni.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr425168042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása