Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.07. 11:12 emmausz

Ki a mi felebarátunk?

POST
Tegnap az irgalmas szamaritánusról beszélgettünk, mely tudniillik arról szól, hogy ki is a mi felebarátunk. Szó szót követett, és végül ketten is elmondták egy-egy XXI. századi találkozásukat szamaritánusokkal.
Margit – ha jól értettem –, kikísérte vendégét, és látta, hogy ott kint egy vézna ember ül magába roskadva. A távozó vendég, néhány szót váltott a roskataggal, majd felnyalábolta, és együtt dülöngéltek a járdán. Hol nekimentek a falnak, hol majd leestek a járdaszegélyen. Ekkor melléjük állt egy csillogó személyautó, kiszállt belőle egy férfi, a roskatag embert elhelyezte egyik ülésen, a másikon a nő foglalt helyet. A kocsi eltűnt a kanyarban. Utóbb mesélte el a kísérő hölgy, hogy a férfi megkérdezte, hová viheti a rossz bőrben lévő alakot, majd a házba kísérte, orvosért telefonált, és elszáguldott kocsijával. Kiderült, hogy a vézna alakban alig volt már élet, annyira legyengült állapotban talált rá a nővendég. Az orvos megvizsgálta, s megjegyezte, hogy segítség nélkül néhány órán belül meghalt volna az ember. Hatásosan intézkedett a doktor, tette, mait tennie kellett. A férfi mára összeszedte magát, és ma is vigyorog a környéken járva egykori saját magán, hogy mennyire ki volt egykor készülve. Éhezett.
György is mesél: A Fradi-pályánál az aluljáróban igyekezett jegyet venni egy távolsági járatra, amikor arra lett figyelmes, hogy egy középkorú nő vánszorog a támfal felé. Nem kellett volna sok hozzá, hogy összeessen, mielőtt odaér. A mesélő odalépett hozzá, és megkérdezte, hogy mi a baja. A nő azt suttogta, hogy cukros. Közel állt hozzá, hogy bekómáljon. A férfi biztatta, hogy tartson ki, míg ő elrohan segítségért. A közelben lévő talponállóbüféhez sietett, és kért cukrot melegvízzel. A presszósnő megértette kérését. Azonnal visszarohant a keverékkel a nőhöz, aki megitta az édes vizet. Jobban lett annyira, hogy még egyet kért. A férfi megismételte a produkciót, hozott még egyet. A harmadikért már a nő ment a presszóshoz, megköszönte a segítséget és teljesen magához térve már egyedül ment fel a lépcsőkön a villamoshoz.
Összehasonlítom ezeket Mica történetével, aki önkéntes véradó, és akitől túl sok vért vettek ezen minőségében a múltkorában: majdnem a dupláját annak, mint amennyit illik, ezért legyengült immunrendszere és nagyon gyorsan elkapta őt egy felsőlégúti fertőzés. Alig tudott beszélni, influenzás tünetei is voltak, de határidős munkái az egyetemre szólították. Kiment hát a campusra, és dél felé előkészítette a neocitrán nevű közérzetjavító és gyógyító-erősítő port, melyet lobogó forró vízben illik bevenni. A büfében meglobogtatta a tasakot és kért egy pohár forró vizet. A büfés megértette a kívánságot. Kinyújtotta a másféldeci vizet, és azt mondta: Tessék. Hetven forint lesz.
Hát? Lehet, hogy ő nem volt M. felebarátja – negyed is csak alig.

PRAE
 Vissza a dialógushoz
A párbeszédről kivételesen nem a nyelvleckék jutnak eszembe (Dialog), hanem a kapcsolat. Azt hiszem, korunk legnagyobb bűne, hiátusa, életformabeli torzulása a korábban olyannyira jellemző dialógusok elmaradása. Az egymással való szóba állás elcsökevényesedése, elmaradása. A párbeszéd segít eligazítani és eligazodni. Nincs nélküle viszonyunk, legyen szó profán avagy szakrális párbeszédről.
Tévé, videó, állandó zenehallgatás a legjellegzetesebb előfordulásai a tüneteknek. Rajtunk igazítani csak annak van joga, aki tökéletesebb, pl. az
Istennek. Ha Ő szól lelkiismeretünkön keresztül vagy a Szentíráson át, nem kell kommentálnunk, elég elnémulva hallgatnunk szavára. (Bárcsak hallgatnátok ma Isten szavára, népem ne légy keményszívű!) A tévéből stb. nemcsak üdvös jelenetek, hanem mocskosság, közönségesség is árad, mert nem Istentől ered, hanem az embertől. És embernek kevés mértékként az ember, csak az Isten elég, ha növekedni kíván. Különösen abban a helyzetben, amikor nem tud visszaszólni, nem tud belebeszélni, véleményt cserélni (pl. a tévé előtt ülve).
A szovjet vicc szerint egy ideig a centrálnoje tv folytonosan a pártkongresszust közvetítette. Sokáig nem volt mellette másik adás. Amikor pedig elkezdte adását a kettes csatorna, sokan fellélegezve kapcsoltak rá. Na, abban sem volt köszönet, mert egy fenyegető GPU-s jelent meg a képernyőn s folyamatosan ripakodott: Nem kapcsolsz mindjárt az CTV-re, te disznó!
Tehát a média mondja meg, mit tegyünk, együnk, vegyünk, és nem tűr ellentmondást. Hogyan is lehetne neki ellentmondani lévén egyirányú az adás. Így viszont nem tudunk igazodni csak az esetleges és egymás hatását rontó szamárságokhoz.
Igazodni egymáshoz tudnánk, ha beszélgetnénk, mint hajdanán. A szinte folyamatos párbeszédben csiszolódtak gondolataink, s és ez sokkal fontosabb: csiszolódtunk egymáshoz. Ennek jelenleg az esélyét sem látom.
Az előzőek következménye az elvarratlan szálak folyamatos növekedése az emberek között, az egy frizsiderhez tartozók között. Az elkülönülés szakadékká bővül, s elfelejtünk egymás között közlekedni. Egymást figyelmesen meghallgatni, megérteni. Talán nem járok messze az igazságtól. Csak nem az Orwell 1984. c. regényebeli megfogalmazások óvakodnak a felszínre gondolataimban. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr445168130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása