Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.23. 10:46 emmausz

Hol a szabadság mostanában?

POST
Hogy hol a szabadság mostanában?
Rövid lesz a válaszom:.
Benned meg bennem.
Ha akarod, és ha akarom.
Ez a szélsőséges élethelyzeteket kivéve működik.
Nem szabad ugyanis az, aki folyamatosan éhezik, de az se, akit felvet a jólét, és ez okoz kényszerességeket neki, illetve rendetlen kötődést a megszerzett javakhoz (személyes őrző-védők, hatalmas bástyaszerű betonkerítések, riasztók és kordonok mindenütt stb.).
Ahhoz, hogy szabadok legyünk közelítenünk kell a hegyi beszéd modellezéséhez. Ahhoz hogy szabadok legyünk, meg kell változtatnunk magunkban a dolgok szemléletmódját. Mintegy Isten szemével kell a valóságra tekintenünk: azaz a többi emberre, a természetre, a tárgyakra, a világra, a történésekre.
Ha és amennyiben ezt képesek vagyunk megtenni, akkor és annyiban válunk szabaddá.
Aki görcsösen szorongat valamilyen vélt értéket a markában, az nem szabad. Engedje el!
Aki ellenáll minden belső változásnak, az megátalkodott és nem szabad. Engedje el fixaidáit.     
De aki tud szűkölködni és bővelkedni egyaránt, az szabad.
Aki képes még kétszáz métert menni az őt kényszerítővel, az szabad.
Aki elengedi az őt ért sértéseket, az szabad.
Aki nem tartja számon, hogy ki mivel tartozik neki, az szabad.
Aki odatartja másik arcát is, az szabad. Az képes akár ellenszélben is vitorlázni.
Ha ezt megérti valaki, akkor érteni fogja azt is, hogy miért nevezték legboldogabb éveiknek néhányan a börtönben töltött éveiket. Azért, mert ott mutatkozott meg legkontrasztosabban, hogy hozzájuk képest a börtönőrök a foglyok, ők maguk pedig elvehetetlen belső szabadságban élnek.
Egyedül a szabad emberek boldogok igazán és tartósan.
Ez az ország akkor lesz szabad, ha polgárai szabadok lesznek. De akkor kikezdhetetlenül azok. Ez a cél!
1956-ra muszáj emlékeznem, mert 10 évesen meglehetősen közelről néztem, mi történik Budapesten. Egész életem abban telt el, hogy kik hogyan akarják kisajátítani a forradalmat, a szabadságharcot, a honvédő háborút az oroszok ellen, a népfelkelést, a sajnálatos eseményeket. Ma is megvannak az ötvenedik évfordulóra nyomtatott 500 ft-os bankók egy borítékban. Látni se akarom őket. Gyászolom a jubileum elárulását és megcsúfolását. Lásd akkori (2006. nov. 29. postomat a síró galambbal.
Most mellé rakom Zsille Gábor 2004-es írásának egy részletét.
Egy varsói grafikus, festő, Franciszek Starowieyski 1956 októberének utolsó napjaiban készítette el Síró galamb című híres litográfiáját. Kézi eljárással mintegy százötven másolatot gyártott, amelyeket Varsó legkülönbözőbb pontjain ragasztott ki: a Síró galamb pillanatok alatt a magyar forradalom jelképe lett. A galamb Lengyelországban három okból is beszédes üzenet; a Szentlelket megjelenítő keresztény szimbólum, illetve a csőrében olajágat tartó békegalamb mellett különös tartalmat hordoz: egy közismert legenda szerint a Krakkó főterén nyüzsgő galambok valójában elvarázsolt lengyel vitézek. A hazánkért könnyező galambok kiplakátolása után Starowieyski Budapestre indult, hogy fegyverrel harcoljon a szabadságért - ám Csehszlovákiában egy rendőri igazoltatás során letartóztatták és visszatoloncolták. Alighanem a vértanúság koszorújától fosztották meg ezzel.
*Egy lengyel rádióállomás rendkívül érdekes hangdokumentumot játszott le. A felvétel Elvis Presley egyik fellépésén készült, 1956 novemberének legelején (sajnos, a pontos helyszín és dátum megjelölése nélkül). A koncert kezdete előtt a szórakozóhely tulajdonosa lépett a színpadra, bejelenteni: Elvis Presley felkérte őt, hogy közölje: a műsor második felében elhangzó Song in the valley (Dal a völgyben) című számot a magyar forradalmárok tiszteletére énekli - ez a dal fejezi ki ugyanis legpontosabban a magyarok iránt érzett szimpátiáját. Egyben üzeni, hogy a koncert teljes bevételét Magyarországra szándékozik küldetni, és felkéri a hallgatóságot a további adakozásra. A hangdokumentum a nevezetes dallal folytatódik: szép, csöndes, egészen lassú szám. Eljutott-e hozzánk valamilyen formában a pénzadomány, ma már nem számít. Sokkal fontosabb, hogy vonzó részletet kapunk egy ember portréjához. Az Elvis Presley alakjához fűződő közhelyek - bájmosolygó hollywoodi szépfiú, rongylábú parkett-táncos, kábítószertől és alkoholtól felpüffedt roncs - mellé, a történeti hűség kedvéért, illesszük ezt a töredéket!
* * *
Ma 22, igen, október 23-án huszonkét éves Dani, akinek a papája 1956-ban született. Továbbra is egyetemista, aki csakúgy mérnök lesz, mint Lanti. Dani magasabb csaknem mindnyájunknál, csendes fickó, akit még csúnyán beszélni sose hallottam. Mosolygós, és a névnapján felsoroltakon kívül a természetet is szereti, évekig járt ornitológus táborban ő is. (Remélem, emlékezetem nem csalt meg.) Csendes, hiszen  unokatesói, akikkel együtt lakik, mindketten gitároznak, és zongoráznak és dobolnak és klarinétoznak. Ő meg nem. Legalábbis nem tudok róla.
Isten éltessen, 22 éves Dani!

PRAE
Ma akkora ünnep van, hogy még az üzletközpontok sem mernek kinyitni. Illő, hogy némi könnyedség lengje be a magyarok egyik legszebb teljesítményének évfordulóját. Néhány humit idézek vissza korábbi anyagaimból:
* * *
A szónok készült szereplésére. Egy mondatot formálgatott, s már vagy egy fél órája keresett valamilyen frappáns, keresetlen szót.

A Zászlónkból:

A hipermarketekben már kilóra lehet vásárolni a komolyzenei CD-ket.

Tényleg? Akkor vegyünk egy kiló Lisztet…

* * *

– Hogy kell elhallgattatni a sámánt?

– Haalgassámán!

     Net vicc:

– Még nem tudom megmondani, megkapja-e az állást vagy nem – mondja a személyzetis a pályázónak. – A számítógépre mindenesetre kitűnő benyomást tett.  

Másképpen:

protézis = Fog? Alma!

* * *

Két New Age-es beszélget. Egyikük meglát valakit az utca túlsó oldalán. Megkérdezi:

– Látod azt a nőt? Vajon ki az ott?

Mire a másik:

– Ezoterika.

* * *
2003. nyár.
Itt jártak a francia unokáink. Idén is kedvesek voltak, mint mindig, és eredeti pofák is. A tavalyi év gyerekszája az volt, hogy Matyika franciául rászólt apjára, hogy beszéljen magyarul, mert most Magyarországon vannak, és itt magyarul kell beszélni. François nem maradt adós a válasszal: Én csak egy magyar szót ismerek, azt hogy POFON.

No ezt aztán csörfös kisfia azonnal megértette, és levonta a szükséges konzekvenciákat: Jobb lesz másról beszélni.

Matyika szintén alig várta, hogy megmutassam új Skodámat, mely csak a régihez képest új, egyébként csaknem egykorú a régivel, csaknem nagykorú.  Mikor szembesült a valósággal, odaszól anyjának: Mama, én a nagypapa új tragacsával akarok menni.

Az új tragacsban ugyanis nincs gyerekülés és sokkal kényelmesebb így, nem beszélve arról, hogy pont úgy ülhet, mint a felnőttek. Hát erről van szó. (Nemrég megidéztem, tévesen rozogának írtam, de az eredeti tragacs a helyes kifejezés.)

Miután elmeséltem, arról is szó lett, hogy teljesen KRESZ-ellenes dolgot mívelek, mert gyerek nem ülhet hátul sem gyerekülés nélkül. Hát erről ennyit.

Mielőtt Éva, François, Timothée és Mátyás hazamentek, a szülők poénból ráálltak a személymérlegre. Éva 3 kilót szedett föl, férje úgyszintén 3-at. Csak én nem híztam meg az unokák. Ők maradtak tíz kilósak én meg több mint száz.

         
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr455168153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása