Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.29. 12:14 emmausz

A pálcás fiú

POST
Mark Twain ír az angoloknál egykor dívó jelenségről: Ha a királyfi bármilyen helytelenséget követett el, helyette az arra kiszemelt fiú kapott a pálcával a boldogabbik oldalára. Nem mondom követendőnek ezt a negopozitív diszkriminációt, mely negatív a pálcásfiúra, pozitív a királyfira nézve.
Ültessük csak át a mai történésekre. Az amerikai bankházak ostobaságai és/vagy bűnei miatt világméretű pénzügyi válság keletkezik. Jön, mint a cunami. Ott megindítják a bankóprést, ettől még hiteltelenebb pénzek árasztják el a világot, itt – és szinte mindenütt – az ő ostobaságukat és/vagy bűneiket böjtöltetik meg. Nálunk pl. úgy, hogy törölni kívánják a 13. havi nyugdíjakat, és fizetéseket, helyben járatják a családi pótlékot és sorolhatnám. És ki tudja, még milyen trükköket (láthatatlan hamisságok) próbálnak végig rajtunk, ebben a vonatkozásban egészen vétlen áldozatokkal.
Igazságérzetem azt súgja, hogy a károkozónak nem elég megbánnia az általa okozott kárt, hanem meg is kell térítenie. Legalábbis meg kell kísérelnie a jóvátételt.
Mi legyen hát?
Várjuk meg, amíg legalább osztoznak sorsunkban?
Feledjük a pénzvilágot, magát a pénzt is, és termeljünk javakat?
Majd a megtermelt javakat csere útján juttassuk el egymáshoz?
A pénzemberek pedig az általuk préselt pénzeket cserélgessék? Meglátják, mit ér a pénz, ha nincs mögötte javak termelése. A pénzt nem lehet megenni, beleöltözni, beleköltözni sem lehet.
Esetleg másszunk vissza a fára?
PRAE
Esztergom. Vár. 2003. X. 25. Előttünk egy széles beton kútkáva vasfedéllel lezárva.
Kérdem HP-től: Melyik szerzetesrend tagja ez a kút? Na?
Nem várom meg, míg kitalálja, magam mondom noszogatóan: Ciszter...na!

Olyan megnyugtató volt átmenni Esztergomból a hídon Párkányba,
és olyan megnyugtató volt a Vár ablakpárkányán könyökölve átnézni Párkányba.
És olyan megnyugtató volt a bazilika aranykeresztjének csillogását látni Párkányból.
Ehhez képest a knédli és a sör csak hab a pilsenin.
Ideidézem 2001 októberében monitorra vetett virtuális soraimat A HÍD-ról.

ÖSSZEKÖTŐKAPOCS

A híd több mint önmaga. Igen szép jelkép. Kapcsolatot teremt azok között, akik hiányában megosztottak voltak korábban. Összeköt azokkal, akik elszakadtak korábban, megszünteti az űrt, folytonosságot teremt a szakadék partjai között. Két fél között állva összehozza őket.
A híd általában szép. Egy mérnöki elképzelés megvalósulása. Vagy több lábon áll biztonságosan a folyómederben, vagy merészen ível a két part között, általában karcsú és stílusos. Nőiesen kecses. Kiszolgáltatott mindennemű rongálásnak. Kiszolgáltatott mint az alázatos Krisztus bírái előtt.
Mindenképpen a béke követe. Miért? Mert csak békében képzelhető el, hogy hidak épüljenek. Minden békétlenség a lerombolás fenyegetettségét hordozza, ezért, aki hidat épít, az reménységgel van tele, bizalommal a jövő iránt, bizalommal a felek iránt, akiket összeköt a HÍD.
Valahányszor hídroncsot láttam, minduntalan azzal szembesültem, hogy valami nincs rendben, valami volt, de tönkretették. Gyermekkorom nyomasztó látványa az Erzsébet híd roncsa volt. Később azt helyrehozták, másik hidat építettek a helyén. De Esztergomban járva felnőttként is elkedvetlenített a híd hiánya. Tudom, rendszeresen komp közlekedett a két part között, de mégis. A roncsdarabok azt súgták, hogy itt már állt valamikor egy állandó kapcsolatot biztosító műtárgy, amely megszűnt. Sebhelyessé lett a Duna-part. Slampos a táj, mint a takarítatlan lakás, mint a kifosztott üzlethelység. A nemtörődömség, az élettelenség szele lengte körül. Háborús mementó. Graffity a Dunán. Mindez már a múlté. Két ország vezetőinek és az európai uniós támogatásnak köszönhetően begyógyult a seb, megszűnt a sebhely, meg a slamposság és enerváltság.
Újra áll a híd mindenkit arra csábítva, hogy menjen át rajta. Próbálja megnézni, mi van a túlsó oldalon. Találkozásokra ingerel. Kirándulási vágyakat gerjeszt. Megindítja az egészséges vérkeringést az itteniek és az ottaniak között. Ahogy kell, ahogy a határok jelentőségének csökkennie kell. Ahogy a két nemzet között mind természetesebbé kell válnia az átjárásnak. A híd újjáépítése ilyenformán a bizalomerősítés eszköze. A törékeny békéé. A „mégis meg kell próbálni együtt” gesztusa. Jó, hogy újra van.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr635168161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása