Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.20. 08:35 emmausz

Út és zsákutca

POST
„Végtelenül nagyravágyó, nagyra törő voltam; . . . lassan mind megkaptam az élettől a kitüntetéseket, díjakat, elismeréseket, de hiába, ez a fizikai kór nem enged a karjaiból.”
(Gyurkovics Tibor a kórházban. Nemsokra rá meghalt. [Kívánom, Isten fogadja be országába.])
Minden hiábavalóság, hiúság, szélkergetés – mondja a prédikátor évezredekkel ezelőtt immár.
Hiába minden csömböllék – idézem magamtól,
„eloszlik, mint a buborék, marad mi volt a puszta lég.” – idézem Vörösmartytól.
Visszatérve Gyurkovics citált mondatára, az felér csaknem egy életgyónással. Hangsúlyos figyelmeztetés és üzenet az élőknek. Hiszen feltárja az egyik legelterjedtebb értelmiségi mániát, a hajszát az elismerésekért, a hírnévért, a kitüntetésekért. A látszólagos sikerességért. Hosszas – többnyire hiábavaló – erőfeszítések kísérik az ismertségre vágyók útját. Elég csak arra gondolni, amit Antal Imre fogalmazott meg egykor: Nem teheti meg, hogy kitérjen a televíziós felkérések elől. Attól fél, hogyha egyszer is megtenné, többé soha nem hívnák meg szerepelni, előadni.
Ez az ösztöneink vezérelte félelem félreértése az örökkévaló, a maradandó, a múlhatatlan érdemek útjának.
Merthogy az is létezik.
A Mester világosan fogalmazott: aki enni, inni ad a rászorulónak, s felöltözteti azt, aki meglátogatja a magányost, a beteget, az elesettet, aki kiszabadítja a foglyokat, az jár el helyesen. Vagy még egyszerűbben fogalmazva, aki képes személyes mániáin túllépve képes környezetét szolgálni, s igaz szívvel előmozdítani amazok kiteljesedését, legrövidebben fogalmazva, aki igazán szereti társait, felebarátait, az halad jó úton, az hajt végre a halálon is túlívelő tetteket. A fidesz szlogenje ez volt: Első a tett, a második a szó.
A keresztény emberé még konstruktívabb: Első a jótett, és más maradandó nincs is. Péter azt vallotta Jézusról, hogy nincs másban üdvösségünk, csak Őbenne. Ő pedig egész életében jót tett. A János evangéliumához írt kiegészítés utolsó mondatából kiderül, hogy Jézus még sok egyebet is tett, amelyeket ha egyenként mind megírnának, az egész világ se tudná befogadni a könyveket, amelyeket írni kellene.
Mivel nincs másnak értelme, ezekhez a (jó)tettekhez kell késedelem nélkül hozzálátni.
Nincs másik út.

PRAE
vicc
Fuldoklik a tóban a pasi. Odaevez egy angol.
Kiabál a pasi: – Húzzál mán ki, húzzál mán ki.
Az angol meg se mozdul.
Újra kiabál a pasi: – Do you speak english?
– Yes – így az angol.
– Hát akkó húzzá mán ki!
Életből vett epizódok
– Tedd már föl a Székely keservest! – szólt a feleségének, mikor egyik gyerekük panaszáradatát igen megunta. – Szeretnék már röhögni, de legalább valami vidámabbat hallgatni.
Ugyanúgy valóságos eset: Decemberben olyan hideg volt, hogy az erkélyen hagyott üdítőitalt behoztam melegedni a hűtőszekrénybe.
Mi lesz?
A „Milesz Kriszti?” nem túlságosan fedi az akart valóságot, jegyezte meg a kiadó igazgatója. Az Úr katonái ugyanis latinul valóban Miles Christi, s kiejtése zavarbaejtően más értelmet kölcsönöz neki magyarul. A lovagok számára készült imakönyv alcíme végül mégis ez lett.
Verscím ajánlással:

Gipsz Janka: Emlék ének
Jó barátom emlékének
Visszatérés
A kiugrott jezsuita – ugye, emlékeztek az anekdotára –, azt mondta, ha meghal a felesége, visszatér a Jézus Társaságába, a jezsuita rendbe. Az élet fricskája, hogy ő halt meg előbb, nem a felesége.
De nincs vége a történetnek: a halál fricskája, hogy holta után valóban Jézus társaságába tért vissza. Így teljes.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr965168192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása