Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.12. 14:11 emmausz

Nem mese ez…

Egy elég rosszul megírt, mégis érdekes könyv (Pio atya, a titokzatos karizmatikus) került a kezembe, végigolvastam a héten. Pater Piót néhány szóval szeretném jellemezni. Szül. Francesco Forgione Pietrelcinóban (Foggia közelében fekvő falucska Dél-Olaszországban). Egész gyerekkorában a szerzetesi életre készül. Komolyan veszi hivatását. Látomásai és megkísértései egyaránt vannak. Pio kapucinus szerzetes lett, és Utóbb stigmatizált, azaz Krisztus sebeinek hordozója. Legfőbb tulajdonságai egyike, hogy mindenkibe a lelke mélyéig lát, elmondja, mi lakik az illetőben. Szent életű valaki, számtalan beteget meggyógyít, számtalan bűnöst meggyóntat, életét új mederbe tereli. A távolság számára nem akadály, a közbenjárását kérők óhajait sokszor távolról és ismeretlenül is teljesíti. Rendelkezik a bilokálás képességével. Miközben helyben üldögél kolostorában, másutt is megjelenik. II. János Pál http://emmausz.blog.hu/media/image/200812/1999-ben boldoggá, 2002-ben szentté avatja.
Most pedig rövidítve néhány szokatlan életeseményt kiragadok a könyvből.
http://emmausz.blog.hu/media/image/200812/1. A világháború idején a dachaui KZ-ben sínylődő papok egy fecnit juttattak ki a táborból kb. eme szöveggel: Éhhalál fenyeget, helyzetünk kétségbeejtő. A náci időkben minden tilos volt, pl. ennek a hírnek a továbbítása, pl. a német misztikus, Neumann Teréz meglátogatása. Mégis eljuttatták hozzá a papírt, s ő azt üzente: „Küldjétek el őrangyalaitokat pater Pióhoz. Ő majd intézkedik…” A közbenjáró két nő imában elküldte őrangyalát az általuk teljesen ismeretlen P. Pióhoz. Néhány nap múlva újabb értesítést kaptak a táborból. „Felderíthetetlen módon élelmiszert kaptunk, naponta misézhetünk, körülményeink enyhültek.”
2. A II. világháborúban a környékükön lévő német lőszerraktár ellen akartak az amerikaiak légitámadást indítani. A nép joggal pánikolt a várható katasztrófa miatt. Pio hiába nyugtatta őket mondván: nem éri bántódás a városkát. Az invázió elindult. A vezérgép (protestáns) pilótája szeme előtt a levegőben, nagy magasságban egy szakállas szerzetes jelent meg, parancsolóan magasba emelte kezét, és határozottan visszatérésre utasította. A repülőraj visszafordult. A pilóta jelentést tett, de nem hittek neki a parancsnokságon. Szerencséjére egy ott szolgáló olasz tiszt megmutatta Pio fényképét. A repülőtiszt felismerte.  Ő volt az, mondta a leghatározottabban a tiszt. Az amik mindenesetre nem bombázták ezek után a raktárt. 
3. Egy észak-olasz család 3 éves kislánya magas lázzal küszködött. A falucskában éjszaka orvos nem volt, a házi praktikák pedig mit sem értek. A szülők egymástól függetlenül fogalmazták meg gondolatban: Pio atya segítségét kérik, mégpedig őrangyaluk közvetítésével. Negyed óra elteltével a lányka láza megszűnt, s nyugodtan aludt tovább. Később meglátogatták San Giovanni Rotondót, ahol Pio páter élt. Mikor a szerzetes meglátta őket, huncutkásan mosolygott és megfenyegette őket mondván, hogy nem hagyják éjszaka aludni, és most meg már nappal is zaklatják. Majd érdeklődött kislányuk hogyléte felől. Korábban sose találkoztak. A férj, látva Pio jókedvét, megkérdezte, hogy kinek az őrangyala jelentkezett előbb? A tied, volt a válasz, de a feleségedé is itt volt néhány másodpercen belül.

4. Egy alkalommal az a hír terjedt el Pióról, hogy látták a Szent Péter-bazilikában, noha abban az időben (http://emmausz.blog.hu/media/image/200812/1925) XI. Pius pápa megtiltotta neki, hogy elhagyja kolostorát. Ám lisieux-i Teréz szenttéavatási ünnepségén mégis részt vett.
A pápa, XI. Pius utóbb elmondta az egyik bizalmasának, egy prelátusnak, hogy az előbbiekről szóló pletyka a fülébe jutott, egyben felkérte a prelátust az ügy kivizsgálására, hogy ti. „Kinek az engedélyével hagyta el Pio a kolostort”.
A prelátus azt mondta, hogy már túl van a vizsgálaton: Pio egész idő alatt kolostoruk imakórusában imádkozott. Ezt minden elöljárója és társa igazolja.
 – Akkor ki találta ki ezt a mesét, és miért híresztelik? – replikázott XI. Pius.

– Nem mese ez, Szentséges Atyám – felelte a prelátus –, az ünnepség idején Pio énmellettem állt. Éppen meg akartam szólítani, amikor eltűnt.
A pápa hosszasan eltűnődve ingatta a fejét: – Ha ön mondja, elhiszem.
Gondolom ennyi elég ízelítőül egy mai-tegnapi misztikus életének epizódjaiból. És nem mese ez gyermek! – mondaná a költő. Nem mese ez, felnőttek! – gondolom én. Csak éppen nem látjuk át, mi hogyan történt. Aki pedig nem hiszi, járjon utána!
Meg fog lepődni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr175168229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása