Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.29. 09:58 emmausz

Már megint kezdi...

Már megint kezdi, mondja Bajor I. egy kabarétréfában, amikor a másik szereplő számára érthetetlen viselkedését tapasztalja.
Már megint kezdi, jutott eszembe nyáron, amikor Ágostonnal bevásároltunk, és a kocsiban ülve ismételten átéltük az elemek tobzódását, amikor vízözönszerűen zuhogott a zápor, dörgött és villámlott. Az utunk során többször is.
Már megint kezdi, morgom magamban, és ezúttal szemernyi lelkesedés sincs bennem. Már megint kezdi Izrael a háborút, amit igazán abba sem hagyott, mert már megint kezdik a palesztinok a rakétatámadásokat, melyeket igazán abba se hagytak. Gyerekkoromból sejlik föl az őrült csasztuska (a Grätzer-féle SICC-könyvből): Öt török öt görögöt dögönyöz örökös örömök közt. Föld bömböl döbörög, ördögökhöz könyörög... A mostani sivatagi támadás is ilyen. Ördögi. A két mostohatestvér ugyanúgy nem viseli el a másikát, mint a török a görögöt és viszont. A szomszéd népekből elég sok párost sorolhatnék ide. Mégis nagyon elkedvetlenítenek ezek a mostani események. Nem másért, csupán azért, mert egészséges életösztönömmel homlokegyenest ellenkezik az, ami ott történik.
Igazán azt sem értem, a nők hogy nem küldik el a francba a hapikat, akik öldösik azokat, akiknek ők adtak életet, akikkel ők vajúdtak, akik számára ők kísérelték meg – olykor embertelen körülmények között – a napi betevőt előkeríteni, és akikből végül is sok a mészárszéken köt ki, jobbára még fiatal korában. Persze lehet azt mondani, hogy az ellenség fiatal férfijait ritkítják a sajátok. De amonnan nézve ugyanez a helyzet. Már megint az Egri csillagokhoz fordulok képért (nem véletlenül: ez a regény emberi léptékű): Ott a török asszony hozza a magyar gyereket, és Cecey Évával cserélnek: Mind a két anya kitárt karokkal röppent a maga gyermekéhez. Idézem:„Az egyik azt kiáltotta:
– Szelim!
A másik azt kiáltotta:
– Jancsikám!
S letérdeltek a gyermekükhöz. Ölelték, csókolták.
S amint a két asszony ott térdelt egymással szemben, egyszer csak
összepillantottak, s kezet nyújtottak egymásnak.”
Ez ma már teljesen elképzelhetetlen? Elismerni kölcsönösen az ellenfelek emberi méltóságát? Elment teljesen korunk emberének az esze, elvitte a pénzimádat? A hatalom szeretete? Az esztelen gyűlölet?
Különben hogyan fordulhat elő időről időre, hogy már megint kezdi(k)?    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr525168249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása