Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.31. 18:32 emmausz

Tolulnak a témák

1. Ma dallamok kergetik egymást a fejemben. Nemcsak a Denevér-nyitány zümmögött fülemben. Hanem a youtube ugye kijelezte, hogy itt van következő ajánlataként a Triccs-traccs polka is. Nosza azt is meghallgattam. Az utóbbi években gyakorta hallom Beethoven IX. szimfóniájának a végét, az örömódával. Nos, ma ez ujjongott belső fülemben. Anyánk emlegette volt, hogy a hitleri időkben milyen sűrűn közvetítette a rádió a IX. szimfóniát. A német erő, hatalom és az általuk kínált testvériség jegyében nyomatták, el is koptatták egy időre. Persze én nem emlékezhetek semmire, ami 46 előtt történt.
2. Valaki nem jön el ma hozzánk, mert utolérte az influenza. Megint csak anyámat idézem. Amikor rémült pofával fordultam hozzá, hogy „Képzeld, anyu, támad az A vírus, most mondta be a rádió”, ő csak elmosolyodott: Nem figyelted meg, hogy minden évben bemondja a rádió, hogy az ügyeletes influenza ekkor támad, és magas lázzal jár … stb. … és mi mindig túléltük. Ezt is túl fogjuk élni.

3. Van új a nap alatt. Korábban arról hallottam előadást, hogy a világegyetem egyetlen rendszer, mely nem túl sűrű … most éppen tágul, de mindennek mindenhez van benne köze. Térerők, tömegek, kölcsönhatásban állnak egymással. A professzor néhány „szorosabb” kapcsolatot körbe is rajzolt, mintegy aurával ellátva az égitestek rendszereit. Örültem neki, hogy az anyagvilágban semmiféle magányosság nem mutatható ki, viszonyokról kell beszélnünk. Ma meg mit olvasok a Geo c. lapban (2008. február)? Az agyon kívül létezik – meglehetősen rejtve, de annál valóságosabban – a hasi agy. A bélrendszert nájlonharisnya-szerűen veszi körbe idegek finom hálója, melyből sokkal több parancs megy felfelé az agyba, mint fentről lefelé. Fentről háromféle parancs jön: a szorulást, a hányást és a hasmenést kiváltó parancs. Több mint 100 millió ideg helyezkedik el a béltraktusban és körülötte. Kell is, mert a bélrendszer, (melyeknek ugye két kivezetése van a külvilágra) a szervezet legnagyobb védekező rendszere. Idézem a lapot: „Itt található az immunsejtek 70%-a. A bél tartalma: meleg főzet trágyából, váladékból és erjedő bacilusokból, veszélyes baktérium- és gombaparadicsom. Körülbelül 500 fajta potenciálisan halálos veszélyt jelentő élőlény él bennünk. Az ürülék fele elhalt baktériumból áll. Ezeket a bélfal tartja távol, a szervezet leghatékonyabb védelmi vonala. Itt nagy mennyiségű immunsejt áll közvetlen összeköttetésben a hasi aggyal. Megtanulják, hogy tegyenek különbséget a jó és a rossz között. Az információt elraktározzák, és szükség esetén előhívják.” Ugye van a vérrendszer, a nyirokrendszer, a légcserét lebonyolító rendszer, az anyagcsere, a külhám, a mozgás (támasztó) szervrendszer, és ezek „ösztönösen” szervezik, instruálják, befolyásolják, fenntartják az életet bennünk. És akkor kiderül, hogy még ennél is sokkal bonyolultabb a dolog, belép a sorba a „hasi agy” a maga automatizmusaival, tudatalatti folyamatos döntéseivel.  Ámulj el, ember!      

4. Ma meghalt egy kedves ismerős. Igazán a földalatti korszakát élő regnumban volt élő a kapcsolatunk. Lajos 1965-ben a Rolling Stones-ért és Fats Dominóért lelkesedett. Akkoriban a Satisfaction volt a kedvenc száma. A Bakonyban együtt rúgtuk a bőrt, egyszer heves záporban is. Együtt, csakhogy ő sokkal odaadóbban, mint én. A nagy testű Brungit könnyedén bodicsekkelte a focipálya szélét adó patakba. És most csendben elaludt. Hátsófali infarktusról beszélt a húga.
Lajosnak Isten adjon örök békét és életet. 65 éves volt.
Miközben nála járnak gondolataim, elképzelem, milyen lehet a test romlandóságán (betegségeken) felül állni, mindenféle bürokrácia nyaggatásaitól mentnek lenni, háborítatlan békességben lenni az Örökkévalóval és mindenkivel, aki már ott van: régi komákkal, ismerősökkel, szép és jó emberekkel. Hiszen sem a fegyverek, sem a betegségek, sem a maffiózók, ragadozók, emberi gyűlölet és emberen túlmutató gyűlölködés nem árt nekik, nincs rájuk befolyással. Azt a csodát élik, meg, amire szánta öröktől őket az Isten.
Miért van az, hogy sok szépkorú emberrel a halálról beszélgetve mégis visszatérően azt mondják az időhatárokat mind kijjebb tolva: Nekem az a két-három év, ami még hátra van… És: Meghalni? Nem vágyom rá különösebben … nem siettetem.
Ezzel a nyitott kérdéssel abbahagyom a postot, mert nem lehet, nem is szabad mindent idezsúfolni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr335168295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása