Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.02.11. 12:15 emmausz

A Jurában tombol a szél és tombe la neige

Sikerült felhívni lányunkat, Évát, hogy meggratuláljuk születésnapján. François vette fel a kagylót. Társalgásunk kétnyelvű. Én magyarul mondtam neki, hogy Évát szeretném megköszönteni születésnapján, François (a francos cé betűjével), meg franciául fordult hozzám és Évához. D'accord, felicité, anniversaire, ton père, cadeau szavak jutottak el fülemig, s ebből raktam össze azt, amit Éva utóbb megerősített. François nevetve mondta Évának, hogy
– Mondd meg apádnak: a szülnapi évfordulódra szánt ajándékom (mármint Fr.-é) kint van a behavazott kocsiban.
Nemcsak ő röhögött, hanem én is. Fr. nem szokott nagy ügyet csinálni az ünneplésből (a sajátjából se). Tudom, hogy tudja, hogy tudom róla.
Innen van az, hogy mégiscsak igazolni akarta, hogy nincs elfeledve felesége jeles napja. Éva azért még remélte, hogy csak kap valamit. Elvégre kereken 36, ha nem akar semmit letagadni. Annak is jelentősége volt, hogy Fr. a behavazott kocsiról tett említést.
Éva, noha többször is bizonygattam, hogy milyen jeles nap ez a mai, egyre csak ahhoz tért vissza, hogy náluk, a Jura hegység keleti szélén hajnali háromkor hatalmas szélvihar kezdődött, mely utóbb hóviharrá fajzott. Bömbölt a szél, vágott a hó, és akárhogy védekezett ellene, ruhája legkisebb rését is megtalálta a hó. Zuhogott hát a nyakába, a fejére, a kezére, a lábára. Olyan elemi volt a tombolás, hogy Matyi legénykét ugyan kivitte a buszmegállóba, de remélte, hogy senki nem őrült meg, hogy ebben a zegernyében iskolába küldi gyermekét, hiszen lefújhatja az orkán a buszt az útról, stb, stb. Ám minden gyermek ott sorakozott a megállóban, így hát Matyi is iskolába indult. Mindenesetre a házuk tetejéről lerepült a nap során néhány cserép. Fr.-nak akadt vele dolga estére. A buszt meg nem fújta el a szél, mert este otthon volt Matyi. Tudom, mert behallatszott az apjával folytatott replika, természetesen megint az evés miatt. Nem szeret enni velem ellentétben, és ezért folyamatos a zűrözés apjával.
Estére aztán lecsillapodott a Jurában a szél, csupán sűrűn havazott, se soir tombe la neige – ilyesvalamit mesélt Éva. Legközelebb – csak a hecc kedvéért – megkérdezem, hogy mit kapott ajándékba. Ezek után már kíváncsi lettem.
Ami még fontos: egyelőre nincs új autójuk, kivárnak, talán a sokféléből nehéz a választás. Nem tudom. Csak azt, hogy eléggé szükségük van rá a hétköznapokon, mert ritka a tömegközlekedés azon a kis településen.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr775168308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása