Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.06.29. 14:15 emmausz

Frusztrálódom

Hogyne tenném, mikor frusztrál a koldus, és nemcsak egy, hanem mind. Pedig nem ér váratlanul jelenlétük. Már Jézus kinyilatkoztatta: „Szegények mindig lesznek veletek.”
És mégis.
A Biblia koldusai a forgalmas utak mellett kéregettek, ilyen módon a templom környékén is bőven akadt belőlük. Többféle okból koldultak. Pl. nyomorékok voltak, akik nem voltak képesek fizikai munkát végezni. Ezért mások alamizsnájára, részvétére szorultak. Vakok, mindenki kénye-kedvének kiszolgáltatott emberek. Aztán elbocsátott asszonyok, akiket többé nem tartott el senki. Özvegyek, akiknek ugyancsak kihúzták a talajt a lábuk alól. Meglepő módon az Evangéliumban nem olvasok arról, hogy koldusmaffia áldozataiból kikerült bérkoldusok voltak közöttük, akiket tönkretettek, hogy így hozzanak hasznot stricijeiknek.
Az európai gyakorlat, amikor még mindenki tudta, érezte és számon tartotta, hogy „odafönt is laknak”, hasonló módon a szánakozáshoz állt a legközelebb. Így írja ezt Reymont a Parasztokban, de saját anyánk is emlegette, hogy a falu bolondját – lehet, hogy cikizték, de – éhen veszni nem engedték, és mindig akadt valamilyen condra is, amit magán viselhetett. Pedig nem vetette fel az átlag falusit a gazdagság az ő lánykakorában.
Ma mintha változott volna a helyzet. Terjedőben van a „semmiért valamit” életmód. Nevezhetem ezt életmódszerű munkakerülésnek, a nyerészkedés alapfokának, feketegalléros bűnözésnek, stb. Generációk nőttek fel teljesítményre való késztetés nélkül, akik segélyekre várnak, semmiféle munkára nem hajlandók érte, ha másért nem, mert a dologkerülés modelljét szívták magukba kora gyerekkoruktól fogva.
A csapda ebben az egészben az, hogy nincs senkinek az orrára írva, hogy mű vagy igazán szegény-e. Elég hozzá némi színészi tehetség, és/vagy pókerarc, hogy szánalmat indítsanak a kipécézett adakozóban. Tegnap a Nyugati pályaudvaron, jegyvásárlás után egy középkorú nő lépett hozzánk, és 200 ft-ot kért jegyre.
Nem adtam neki. Tücsi később azt mondta, hogy szerinte elég tiszta tekintete volt. Mondom neki, az a gyanús, aki nem gyanús. Majd még hozzátettem: Te elindulnál a vasútra, ha tudnád, nincs pénzed az utazáshoz? A pályaudvaron remélnéd összekoldulni a rá valót? Egyébként is a legprimitívebb és általánosabb trükk, hogy „főnök, 205 ft hiányzik ahhoz, hogy hazautazzam Páczegresre, segíccsen máá ki”.
Nem adtam hát, mert jó okom volt rá. Lelkiismeretem viszont felborzolódott miatta. Mert a fene egye meg, hátha tényleg mélyszegény.
Az egyszeri jezsuita emlegette: Tudja, hogy tíz koldusból kilenc átveri. Mégis ad valamit, mert a tizedik valóban rászorul segítségére. Nem akarja az utcán eldönteni, hogy ki az egyetlen igazi szegény.
Na, ennek a kijelentésnek minden szociális munkás ellene mondana, de velük se vitatkozom. A koldusok az én lelkiismeretem húrjain játszanak. Felajzzák, és pengetik mindahányszor.
Ezt nem tudom megúszni.              

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr455168497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása