Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.07.01. 09:16 emmausz

Exponálok

Tegnapra sikerült lenullázni, majd egy másik programmal teljesen feltölteni az akkukat, úgyhogy reggel boldogan csattogtattam a magammal hozott fotóapparátot mindenféle tücsökre, bogárra. Mondom Tücsinek: komfortunk rabszolgái vagyunk. Figyeld meg: Volt a „pajtás gép”, megnyomtad a bakelit exponáló gombot, továbbtekerted a filmet a bekelit tekerővel, és végül ilyen-olyan minőségben előhívták a képeket. Voltak modernebb, sokfunkciós és lehetőséget tartalmazó gépek is. Ám mindegyik látványosan kínálta a kaszniján mértékegységekkel, piktogramokkal, hogy mit miért hasznos figyelembe venni, beállítani. Képes voltam követni. A digitális készülékünk ezerszer többet tud. Pl. egyezred sec. expozíciós időt, melyet a legjobb Hasselbladok tudtak valaha. De rövid videojeleneteket is felvehetsz vele hanggal együtt, melyet a Hasselbladok se tudtak. Viszont használati útmutatója 180 oldal! Korábban egy ekkora terjedelmű könyvből a fotószakmát megtanulhattad, előhívóstul, fixirestül, derítésestül, fénymérésestül. Ma pedig egyetlen készülékről szól a leírás. De jövőre hatszor többet tudó, még nagyobb érzékenységű gépet dobnak piacra, és ha bírod agyilag, kezdheted elölről az újabb pixelek, elrendezések, utasítássorozatok megjegyzését, egészen a következő vásárlásig. Hát hogyne volnánk saját luxusunk rabszolgái.
Nem így volt ez régen. A mai evangélium a gerazai megszállottakról szól. Olyan csendes misén vettem részt, ahol elmaradt a szokásos homília is, a perikopa (ev.-i szakasz) kifejtése. Nos a történet szerint két megszállott élt, dúlt és zúzott azon a környéken. Jézust a bennük megbúvó gonosz lelkek megszólítják. Azt kérik tőle, hogy ha kiűzi őket, hadd szállják meg a közelben legelésző disznókondát. A Mester beleegyezik. A sok gonosz lélek (légiónak nevezik magukat) megszállja a kondát, mely annyira megzavarodik, hogy „tömeges öngyilkosságot” követ el: mind belerohan a közeli tóba és belefullad.
Sokak szerint csak tanító jellegű, valójában meg nem történt esetről van szó. Ennek ellentmond, hogy jó közelítésben két szinoptikus is foglalkozik az előfordulással. Sokféle üzenete van ennek. Én azon szoktam elmerengeni, hogy a zsidók miért tartottak tisztátalan állatokat konda méretekben. Egyik oka lehetett: eladták őket jó pénzért idegeneknek. Ha így van, mennyit érthetett egy konda? Egyáltalán hány disznóból állt: Százból, kétszázból? Ráadásul az evangéliumi leírások egyikében egy, másikában két gedarai (gerazai) megszállottról van szó.
A legérdekesebb azonban, hogy Jézust egyáltalán nem érdeklik a gazdasági összefüggések. Egy – vagy a másik leírás szerint két – ember megtisztítása egy konda disznó áránál fontosabb, hiszen végrehajtja Jézus a megtisztításukat. Ma mi lenne, ha rábizonyosodna egy emberre, hogy miatta kipusztult egy kondára való sertés? Ma mit ér az emberélet, amelyet bagóért kioltanak olykor elvetemült, majdnem azt mondom, megszállott társai. Megöltek egy legényt hatvan forintjáért... mondja a népdal szövege. Ma is hasonló a helyzet. Egy mobilért hajlandók ölni néhányan, akik úgy vélik kóros agyukkal, hogy ez a trendi. De kiterjeszthetem a gondolatot a fehérgalléros kóros agyúak tevékenységével is: Hányakat ölnek meg közvetlenül vagy közvetve őrült döntéseikkel. Nem is kell időben és térben messzire menni. Elég, ha csak a mától hatályos újra tovább préselt sanyargatásokra gondolok. Jézus fordítva gondolkodott: Neki két ember lelki egészsége fontosabb volt egy sertéskonda áránál.
Hol vagyunk ettől? Igen messze, éppen ezért
hatalmas munka vár azokra, akik komolyan veszik a Mestert, és az ő mércéje szerint szeretnék éltetni a társadalmat.                     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr275168500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása